Tesla chce do čínské továrny investovat pět miliard dolarů

Výroba Tesly

Výroba Tesly Zdroj: Profimedia

Americký výrobce elektromobilů Tesla hodlá do výstavby plánované továrny v Číně investovat pět miliard dolarů (téměř 110 miliard korun). Informovala o tom ve středu agentura Bloomberg s odvoláním na zdroj obeznámený se situací. Tesla minulý měsíc oznámila, že podepsala s čínskými úřady dohodu o výstavbě továrny v Šanghaji. Neupřesnila však, jaké náklady si vybudování tohoto závodu vyžádá.

Automobilka podle zdroje Bloombergu předpokládá, že v čínské továrně nejpozději v roce 2020 zahájí výrobu svého nového elektromobilu Model 3. Nový závod v Číně se stal pro Teslu obzvlášť důležitý poté, co Peking v rámci obchodního sporu s Washingtonem uvalil dodatečná 25procentní cla na dovoz automobilů ze Spojených států.

Tesla byla minulý měsíc v důsledku nových cel nucena zvýšit ceny svých elektromobilů Model X a Model S na čínském trhu zhruba o 20 procent. Čína je největším trhem s elektromobily na světě. Pro samotnou Teslu je Čína druhým největším trhem po USA.

Tesla, jejímž zakladatelem a generálním ředitelem je podnikatel Elon Musk, se dlouhodobě potýká se ztrátami, které musí pokrývat penězi od investorů. Podle zdroje Bloombergu firma zvažuje, že přinejmenším část peněz potřebných k financování výstavby nového závodu získá v Číně.