Tesla chystá první „lidovku“. Model 3 bude crossover i sedan

Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu

Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu Zdroj: CC BY 2.0: pestoverde via Flickr

Kalifornská automobilka Tesla Motors rozšíří modelovou nabídku. Už dříve ohlášený Model 3 bude crossover i sedan. Uvedl to technický ředitel automobilky JB Straubel s tím, že značka chce tímto vozem oslovit široké masy. Ještě předtím ale firma uvede na trh Model X.

Tesla Motors má ambiciózní cíl prodat do roku 2020 na 500 tisíc aut. K tomu má výrazně přispět právě chystaný Model 3. Vůz, který nakonec bude ve dvou variantách, by se měl objevit na trhu v roce 2017, uvedl The Wall Street Journal.

Model 3 má mít údajně dojezdovou vzdálenost 320 kilometrů (současný Model S má 400 kilometrů). Oproti Modelu S bude ale lákat na poloviční cenu, a to 35 tisíc dolarů (zhruba 895 tisíc korun).

Nejdřív ale bude Model X

Ještě dříve před Modelem 3 by měla Tesla uvést na trh Model X. Auto se očekává už delší dobu (koncept vozu Tesla zveřejnila už v roce 2012). Šéf automobilky Elon Musk se nechal slyšet, že Model X je opravdu na cestě a první zákazníci se ho dočkají během několika měsíců.

Tesla Model X vychází ze současného Modelu S, který se nabízí v několika variantách, a to včetně verze s pohonem všech kol. Vrcholné provedení P85D zvládne akceleraci z nuly na 96 km/h už za 3,1 s a maximálně jede 250 km/h. Nejrychlejší verze Modelu X by na tom měla být podobně.

Muskova Tesla prohloubila ztrátu, prodeje však byly rekordní
Americký výrobce elektrických aut Tesla Motors v prvním čtvrtletí navzdory rekordnímu prodeji prohloubil ztrátu. Důvodem byly investice do nových produktů a kapacity výroby a růst dolaru. Ztráta za tři měsíce do konce března stoupla na 154 milionů dolarů (3,7 miliardy korun) z téměř 50 milionů ve stejném období loni.
Tesla ve čtvrtletí dodala na trhy rekordních 10 045 vozů, o 55 procent více než před rokem. Objednávky na její vůz Model S rostly v Severní Americe a Evropě. Čína však nadále zaostává za očekáváními.

Mládek láká do Česka americkou automobilku Tesla