Tesla Motors hlásí zisk 26,3 milionů dolarů a míří do Evropy

Rarita. Elektromobily Tesla Roadster se svým sportovním laděním výrazně liší od všeho, co se dosud v oboru automobilů s elektrickým pohonem sériově vyrábí: jednak dosahují
rychlosti až 200 kilometrů za hodinu, jednak na jedno nabití ujedou téměř čtyři sta kilometrů

Rarita. Elektromobily Tesla Roadster se svým sportovním laděním výrazně liší od všeho, co se dosud v oboru automobilů s elektrickým pohonem sériově vyrábí: jednak dosahují rychlosti až 200 kilometrů za hodinu, jednak na jedno nabití ujedou téměř čtyři sta kilometrů Zdroj: E15 Tereza Zapletalova

Automobilka Tesla Motors, výrobce ekologických aut poháněných čistě lithiovými bateriemi, zveřejnila své hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí. Společnost vykázala překvapivý zisk 26,3 milionů dolarů.

Výsledky pozitivně ovlivnilo zvyšování produkce a prodejů. Tesla za druhé čtvrtletí dodala místo plánovaných 4,5 tisíce vozů nakonec celkem 5150 vozů. Firma potvrdila celoroční výhled dodání 21 tisíc vozů, přičemž za třetí čtvrtletí mají prodeje přesáhnout pět tisíc vozů. V červenci se týdenní produkce automobilky přiblížila hranici 500 vozů.

Automobilka řízená Elonem Muskem (mj. zakladatelem PayPalu nebo kosmické společnosti SpaceX) teď plánuje další expanzi. Vlajkový produkt společnosti Model S se tento týden začal prodávat v Evropě. Firma se zaměřuje především na zákazníky v Norsku, kde chce prodat 800 vozů. Tesla Motors v dohledné době rozšíří svou produkutovou nabídku o model SUV pod názvem Model X.

Firma postupuje kupředu nejen ve výrobě a prodejích aut. Skvělé hospodářské výsledky umožní automobilce investovat do efektivnější výroby a dalšího vývoje rychlonabíječek. Má to svou logiku, dle představitelů automobilky hustší síť stále lepších dobíjecích stanic podpoří odbyt elektromobilů. V minulosti Tesla Motors představila rychlodobíjecí stanice, které nabíjí baterie za 20 minut. Firma v nejbližší době nabídne v Kalifornii výměnu baterií, která by neměla trvat déle než 90 sekund.

Tesla
Tesla Motors je americká firma ze Silicon Valley, která od roku 2008 navrhuje a vyrábí elektromobily. V polovině roku 2009 vyráběla cca 25 aut týdně. K polovině ledna 2011 dodala na trh celkem 1500 elektromobilů Tesla Roadster.
Právě Tesla Roadster byl prvním modelem, který značce zajistil publicitu. Šlo o první sportovní automobil využívající Li-ion baterie. Roadster má dojezd necelých 400 kilometrů.Automobil se již nevyrábí, ale v prodeji stále je.
Model S je sedan, který se začal prodávat v červnu 2012. V říjnu téhož roku přijala Tesla 13 tisíc rezervací na tento model.
V únoru 2012 firma oznámila vývoj Modelu X, elektrického SUV pro 7 osob. Produkce by měla začít příští rok.

Jan Cepák: Elektrizující Tesla

Elon Musk má skromný cíl: zemřít na Marsu