Tesla Motors má tisíce zájemců o Model X, který bude jezdit až za rok

Tesla Model X při představení v srpnu 2012

Tesla Model X při představení v srpnu 2012 Zdroj: NRMA New Cars

Tesla Motors slaví úspěch s autem, které ještě téměř nikdo neřídil. Automobilka nedávno potvrdila šest tisíc rezervací na Model X, který se objeví až na konci roku 2014. Cena přitom není vůbec známá.

Elektrické SUV Model X představila kalifornská automobilka už před dvěma lety. Začátkem letošního roku se auto objevilo také na autosalonu v Detroitu již ve výrobní verzi.

Více než šest tisíc rezervovaných vozů znamená obrovský úspěch, když vezmeme v úvahu fakt, že finální cena dosud není známá a jen rezervační poplatek přijde zájemce na pět tisíc dolarů (94 tisíc korun). Pokud má zákazník zájem o Signature verzi, připravit si musí 40 tisíc dolarů (přibližně 752 tisíc korun). Podobná situace ale panovala i před uvedením kolem rezervací Modelu S.

Právě s Modelem S má očekávaný Model X mnoho společného, a to včetně podvozku a interiéru, jak uvádí server Hybrid.cz. Sedmimístný vůz však nabídne patentované dveřme Falcon Wing a pohon 4×4.

Akcie firmy: po propadu z minulého týdne zase stoupají

Akcie automobilky nedávno zažily razantní pád po té, co se na internetu objevilo video hořícího vozu Model S. Jak se nakonec prokázalo, nehodu způsobila proražená baterie. Reakce burzy na sebe nenechala dlouho čekat. Cenné papíry během pátku spadly z hodnoty přes 190 dolarů na přibližně 168 dolarů za kus.

Vývoj akcií Tesla Motors za poslední týdenVývoj akcií Tesla Motors za poslední týdenVývoj akcií Tesla Motors za poslední týdenZdroj: Yahoo Finance

K pádu akcií Tesla Motors současně přispěli také analytici, podle kterých automobilka narazila v obchodování na burze na svůj strop. Akcie prý nemají kam stoupat. Naplňují se tak slova kritiků, kteří v souvislosti s Teslou varovali před nafouknutou bublinou. Podle deníku The Washington Post jsou závádějící například příjmy automobilky. Ty uměle navyšují štědrý federální program podporující zelené technologie a především pak obchodování Tesly s takzvanými ZEV (zero-emission vehicles) kredity, kterými stát Kalifornie odměňuje výrobce vozů s nulovými emisemi. Oba dotační programy se ale mají v blízké budoucnosti zásadně změnit.

Šef automobilky Elon Musk, který stojí za futuristickou dopravou Hyperloop nebo vesmírným programem Space X) přiznal, že cenné papíry Tesla Motors mají prý vyšší hodnotu, než jakou si automobilka zaslouží.