Tesla odhalila cenu za bateriové úložiště Megapack. Vyjde na 218 milionů korun

Takhle vypadá Megapack od společnosti Tesla.

Takhle vypadá Megapack od společnosti Tesla. Zdroj: Tesla Motors

Kdo je Elon Musk
Deset Megapacků vyjde přibližně na 218 milionů korun.
Tesla Powerwall dokáže skladovat energii pro domácnosti.
4
Fotogalerie

Tesla poprvé zveřejnila cenu za bateriové úložiště Megapack, které dokáže uchovávat masivní množství energie. Oproti svému předchůdci Powerpack dokáže navýšit hustotu uchovávané energie až o 60 procent. Cena za jeden Megapack by měla startovat přibližně na 27 milionech korun, nicméně pro obvyklé užití jich je potřeba alespoň deset. S uvedenou množstevní slevou se tak cena může vyšplhat až na 218 milionů korun. S dodávkami Megapacku v Kalifornii začne Tesla již příští rok, ostatní trhy si budou muset počkat minimálně do roku 2023. Informuje o tom zpravodajský web Electrek.

Přibližně před dvěma lety Tesla představila svůj produkt s názvem Megapack. Byl to třetí produkt stacionární energie společnosti Tesla hned po Powerwallu, který dokáže skladovat energii pro domácnosti a Powerpacku, který například dokáže zásobovat energií několik domácností najednou.

Jedna jednotka Megapacku je bateriový systém o velikosti tří megawatthodin. Jedná se v podstatě o kontejner s integrovanými moduly, střídači a tepelnými systémy. „Baterie o kapacitě tří megawatthodin by dokázala zásobovat elektrickou energií zhruba osm a půl tisíce domácností po dobu jedné hodiny,“ říká Jan Fousek, výkonný ředitel Asociace pro akumulaci energie a baterie AKU-BAT.

„Standardizovaná a škálovatelná bateriová úložiště jsou po celém světě naprosto běžná a poskytují je již desítky až stovky globálních firem,“ objasňuje Fousek a dodává, že o Megapacku se hovoří proto, protože je od Tesly, a tudíž je sexy.

Společnost Tesla teď poprvé odhalila podrobnější ceny tohoto komerčního produktu pro skladování energie. Cena za jeden Megapack, se vyšplhá na 1 235 890 dolarů, tedy přibližně na 27 milionů korun. Přestože Tesla cenu zveřejnila nenápadně pouze na svých stránkách, produkt se hned stal velmi žádaným u některých dodavatelů elektřiny.

Megapack je určen výhradně pro veřejné služby a velké komerční zákazníky, a tak se tedy nepočítá s tím, že by se Megapack prodával jednotlivě. Tesla ve svém konfigurátoru používá jako výchozí množství deset Megapacků. V takovém případě cena naroste na 9 999 290 dolarů, tedy přibližně na 218 milionů korun. 

Tesla zároveň odhalila hrubé termíny dodání zařízení Megapack na nejrůznějších trzích. Například v Kalifornii Tesla věří, že začne dodávat Megapack již příští rok. Většina ostatních trhů si na získání masivní bateriové jednotky bude muset počkat minimálně do roku 2023.

Podívejte se na profil CEO Tesly Elona Muska:

Video placeholde
Kdo je Elon Musk • Videhub