Tesla zpřístupní rychlonabíječky vozům jiných značek ještě letos

Superchargerů Tesla mohou využívat výhradně elektromobily této značky.

Superchargerů Tesla mohou využívat výhradně elektromobily této značky. Zdroj: CC BY 2.0: Steve Jurvetson via Flickr

Nabíjecí stanice Tesly
Muskova automobilka provozuje přes 25 tisíc rychlonabíječek na více než 2700 nabíjecích stanicích.
Tesla Supercharger
4
Fotogalerie

Elon Musk potvrdil, že automobilka Tesla se do konce roku chystá otevřít své rychlonabíječky i pro elektromobily od jiných výrobců. Zatím ale není jasné, v jakých zemích bude novinka zavedena a jaké konkrétní automobilky budou moci síť nabíječek Supercharger využívat. Informuje o tom zpravodajský web Electrek.

O zpřístupnění sítě rychlonabíječek se Tesla zmiňovala poměrně často, ale automobilky se dosud nedohodly na sdílení nákladů. Ani Musk zatím neuvedl konkrétní informace, jakých zemí a automobilek by se novinka týkala. Každopádně Tesla bude muset v dohledné době zveřejnit podrobnosti svého záměru.

Podmínkou otevření rychlonabíječek sítě Supercharger je přidání adaptéru, který umožní dobíjení elektromobilů jiných značek. Muskova automobilka celosvětově provozuje přes 25 tisíc rychlonabíječek na více než 2700 nabíjecích stanicích. Na rozdíl od sítí, jako jsou Electrify America, ChargePoint či Ionity, se mohou v síti Supercharger nabíjet pouze vozidla Tesla.

Automobilka se přitom nikdy nespoléhala na nabíjecí sítě třetích stran jako většina výrobců aut. Ostatně stála u zrodu elektromobilů, a tak pro ni byla vlastní dobíjecí síť nutností.

Web Electrek už minulý měsíc informoval, že Tesla potvrdila norské vládě záměr otevřít nabíjecí sítě dalším výrobcům automobilů, aby získala přístup k dotacím. Objevily se domněnky, že to bude platit jen pro několik stanic v Norsku, nicméně Musk dál nechává vlastníky elektromobilů od jiných výrobců v nejistotě.