Tesla poprvé koupila jinou firmu, dodavatele autodílů

Tesla na ženevském autosalonu

Tesla na ženevském autosalonu Zdroj: CC BY-SA 3.0 Clement Bucco-Lechat via Wikimedia

Poprvé po dvanácti letech existence automobilka Tesla Motors koupila nějakou firmu. Kalifornská značka elektromobilů převzala společnost Riviera Tool z Michiganu. Stovka zaměstnanců, která zde vyrábí díly pro auta, nyní bude pracovat pod značkou Tesla Tool & Die. Tesla to uvedla v tiskové zprávě.

Tesla měla s firmou Riviera dlouhodobé obchodní vztahy. Michiganská společnost vyráběla pro Teslu lisované komponenty pro elektromobily. Výši aktuální transakce ani jedna strana neoznámila.

Nákup dodavatelské firmy není velkým překvapením. Tesla v minulosti narážela na problémy s dodavateli, kteří nestíhali vyrábět dostatečné množství dostatečně kvalitních součástek. Tesla si tak chce pohlídat jednu dodavatelskou oblast pravděpodobně kvůli chystanému elektromobilu Model X, který by měl rozšířit stávající nabídku ještě letos.

Generální ředitel Elon Musk doufá, že firma příští rok v březnu představí prototyp svého nového vozu Model 3. Ten by měl stát zhruba polovinu toho, co současný Model S, jehož startovací cena je 70 tisíc dolarů, a do prodeje by se měl dostat koncem roku 2017, napsala agentura AP.

Tesla prohloubila ztrátu
Americký výrobce elektrických aut Tesla Motors v prvním čtvrtletí navzdory rekordnímu prodeji prohloubil ztrátu. Důvodem byly investice do nových produktů a kapacity výroby a růst dolaru. Ztráta za tři měsíce do konce března stoupla na 154 milionů dolarů (3,7 miliardy korun) z téměř 50 milionů ve stejném období loni.