Tesla rozšíří svou továrnu v Šanghaji, bude mít celkem devatenáct tisíc zaměstnanců

Továrna automobilky Tesla v Šanghaji

Továrna automobilky Tesla v Šanghaji Zdroj: Profimedia

Továrna automobilky Tesla v Šanghaji
Továrna automobilky Tesla v Šanghaji
Továrna automobilky Tesla v Šanghaji
Tesla Gigafactory 3
Továrna automobilky Tesla v Šanghaji
7
Fotogalerie

Americká automobilka Tesla plánuje do rozšíření kapacity své továrny v Šanghaji investovat až 1,2 miliardy jüanů (4,3 miliardy korun). V závodě bude moci pracovat o 4000 lidí více, celkem tedy bude mít až 19 tisíc zaměstnanců. Informoval o tom list Beijing Daily s odvoláním na dokument, který Tesla zveřejnila na platformě místní vlády. Výrobce elektromobilů na žádost agentury Reuters o komentář zatím nereagoval.

Dokument neuvádí konkrétně, jakou měrou se kapacita závodu zvýší. Vozy se zde podle něj budou vyrábět pořád stejné, tedy Model 3 a Model Y. Nyní továrna vyrobí kolem 450 tisíc aut ročně, navržena byla na produkci půl milionu vozů ročně.

Prodeje Tesly v Číně prudce rostou navzdory tlaku regulačních orgánů kvůli bezpečnosti a stížnostem zákazníků. Tamní úřady se zabývají také tím, jak firma zachází s daty. Minulý měsíc americká společnost uvedla, že v Šanghaji vybudovala výzkumné centrum a samostatné datové centrum pro lokální ukládání dat.

Podívejte se na medailonek Elona Muska

Video placeholde
• Videhub

V současné době dodává Tesla Modely 3s vyrobené v Číně do Evropy, kde staví továrnu u Berlína. V říjnu prodala 54 391 vozů vyrobených v Číně, z toho 40 666 bylo určených k exportu, vyplývá z údajů čínského automobilového svazu PCA.

Továrna v Šanghaji je plně ve vlastnictví Tesly. Je první a jedinou zahraniční továrnou na osobní automobily v Číně osvobozenou od provozování formou společného podniku s čínským protějškem.