Textilka Veba má šanci na záchranu. Věřitelé schválili reorganizační plán

Veba Broumov

Veba Broumov Zdroj: CTK

Věřitelé schválili reorganizační plán firmy Veba Broumov, která patří k největším českým textilkám. Plán počítá se zachováním výroby a pracovních míst. Věřitelé by při reorganizaci měli dostat zpátky pět až 52 procent hodnoty pohledávek. Novým vlastníkem Veby by se měl stát podnikatel Otakar Moťka. V insolvenčním řízení je podnik od loňského května.

Pro schválení reorganizačního plánu dnes na schůzi věřitelů u Krajského soudu v Hradci Králové hlasovali všichni přítomní věřitelé. Reorganizační plán ještě musí schválit soud, což se očekává.

Veba má 287 věřitelů, kterým celkem dluží 846 milionů korun. Podnik má asi 700 zaměstnanců a stále vyrábí. Stěžejním produktem Veby je takzvaný africký brokát pro africké trhy.

Vedení Veby rozhodnutí věřitelů přivítalo. Podle finančního ředitele Miloslava Geislera je reorganizace pro věřitele nejvýhodnějším řešením, podniku zajistí oživení a pozitivně ovlivní i situaci na Broumovsku. „Výroba i prodej jdou postupně nahoru. Zisk EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) byl v prvním čtvrtletí 19 milionů korun,“ řekl Geisler. Loni Veba měla tržby 591 milionů korun, letos do konce dubna utržila 210 milionů korun.

Reorganizace by měla být pro věřitele výhodnější než konkurz s rozprodejem majetku. Celkem by věřitelé při reorganizaci měli dostat 322 milionů korun. V případě konkurzu by výtěžek podle znaleckého posudku byl 294 milionů korun. Vlastní reorganizace by měla trvat asi devět měsíců, výplata pohledávek by měla ve splátkách trvat až pět let.

Podle Moťky má Veba kvalitní zaměstnance a stojí za to ji zachránit jako českého výrobce. „Je před námi kus práce. Skoro celý rok jsme ztratili insolvenčním řízením, což nyní musíme dohnat a začít intenzivně pracovat na tom, aby Veba byla zisková a měla před sebou velkou budoucnost. Já pro to udělám maximum,“ řekl Moťka.

Již dříve uvedl, že bude také chtít vyřešit pohledávky pracovníků v zaměstnanecké bance Veby tak, aby drobní střadatelé o své peníze jako nezajištění věřitelé nepřišli. „Je to osobní dohoda mezi každým zaměstnancem a mnou. Určitě nikdo nebude nespokojen,“ řekl k tomu dnes. Vklady za asi 32 milionů korun má v bance zhruba 155 lidí.

Schválení reorganizace vítají odbory. „Věříme, že se udrží zaměstnanost a Veba bude pokračovat,“ řekl ČTK předseda odborů Veby Ondřej Habart. Výroba podle něj běží a podnik od zahájení insolvence závazky vůči zaměstnancům plní. „Výplaty jsou vypláceny včas a v plné výši,“ dodal.

Nejvíc by za své pohledávky měli dostat věřitelé, kteří je mají zajištěné zástavami majetku Veby. Takzvaní zajištění věřitelé by měli své pohledávky dostat vyplacené v rozmezí od 20 do 52 procent, přičemž nejvyšší uspokojení by měla dostat banka Raiffeisenbank. Nezajištění věřitelé by měli dostat pět procent pohledávek, akcionáři nic.

Pohledávky Veba hodlá uspokojit i tím, že se zbaví zbytného majetku, a to broumovského areálu Velká Ves, části areálu v Polici nad Metují a hotelového resortu v Broumově. Další část majetku by měla Veba vydat věřitelům a zpětně si ho pronajmout.

Moťka by měl Vebě na provoz a vyplacení zajištěných věřitelů dát dohromady 30 milionů korun. Tímto vkladem by se měl stát prostřednictvím své společnosti Camalleri Hold i jediným akcionářem Veby. Od loňského září Moťka již provoz Veby financuje, a to prostřednictvím firmy Veba Bazin Riche. Moťka je i největším věřitelem Veby s pohledávkami asi za 410 milionů korun. Většinu pohledávek za Vebou získal od ČSOB, Komerční banky, Citibank a UniCredit Bank.

Výhrady k reorganizaci v minulosti vznesla Raiffeisenbank, která navrhla insolvenci Veby. Tvrdila, že Moťkův zájem je odlišný od zájmu věřitelů podniku. Moťka výhrady banky odmítl. Dnes Raiffeisenbank hlasovala pro reorganizaci.

Veba se do problémů dostala v letech 2015 a 2016, kdy kvůli radikálnímu poklesu prodejů na svém hlavním africkém trhu nebyla schopna plně splácet úvěry. Z rekordních tržeb v roce 2014 ve výši 2,2 miliardy korun se odbyt podniku do roku 2016 propadl na 812 milionů. Za léta 2015 až 2017 Veba utrpěla souhrnnou ztrátu 915 milionů korun. Hlavními akcionáři Veby jsou zatím prostřednictvím společnosti Incot nejvyšší manažeři podniku a jejich rodiny.