Těžařská BP vyrazila do protiútoku

Ropa z Deepwater Horizon

Ropa z Deepwater Horizon Zdroj: ctk

Společnost BP vystupňovala své snahy o zrušení nároků na odškodnění, které považuje za neopodstatněné. Tyto nároky jsou přitom součástí několikamiliardové dohody, kterou BP odsouhlasila s poškozenými stranami v roce 2010 po havárii na ropné plošině Deepwater Horizon a úniku ropy v do Mexického zálivu.

Britská ropná společnost nesouhlasí s nárůstem odškodnění údajně poškozených firem a jednotlivců, které zastupuje právník Patrick Juneau. V únoru BP odmítala vyplatit jen čtyři procenta případů, v květnu to již bylo 9,3 procenta. BP v soudním prohlášení uvedla, že jí bylo nařízeno zaplatit stovky milionů dolarů, brzy možná miliardy, za smyšlené či nafouknuté škody. Firma nyní u soudu rozporuje metodu, jakou Juneau použil pro kalkulaci odškodnění.

Soud v americkém New Orleans minulý měsíc potvrdil návrh dohody Patricka Juneaua, ale BP se proti rozhodnutí odvolala. Uvedla, že pokud bude její odvolání zamítnuto, bude neodvratně poškozena a odškodnění za únik ropy by zůstalo černou kaňkou na americkém justičním systému. BP argumentuje, že Juneau dovolil podnikům, jako jsou farmy či stavební společnosti, předložit nerealistické odhady svých ztrát, protože vycházely z nejoptimističtějších odhadů nákladů a tržeb.

Vývoj akcií BPVývoj akcií BP | E15

Celkové vyčíslené náklady za ušlý zisk dosáhly 250 milionů dolarů měsíčně. To přimělo BP ke zvýšení odhadovaných nákladů vyrovnání s klienty Patricka Juneaua. Z loni odhadovaných 7,8 miliardy dolarů je nyní více než 8,2 miliardy dolarů, a to i když BP bude úspěšná v rozporování Juneauovy metodologie.

Manažerské zmrtvýchvstání Tonyho Haywarda

Šéf BP Tony Hayward: nejvíce nenáviděný manažer v Americe