Těžba ropy v Rusku je nejvýš od rozpadu sovětského impéria

ropa, ilustrační foto

ropa, ilustrační foto Zdroj: arabianoilandgas.com

Rusko dosáhlo v říjnu denního rekordu v postsovětské těžbě ropy. Podle údajů tamního ministerstva energetiky nový rekord činí 10,59 milionu barelů ropy, což je o 60 tisíc barelů více ve srovnání s předchozím měsícem.

Rusko, které je největším producentem ropy na světě, podle ministerstva v říjnu vytěžilo 44,77 milionu tun této suroviny.

Agentura Interfax s odvoláním na oficiální údaje příslušného energetického úřadu uvedla, že za prvních deset měsíců letošního roku se v Rusku vytěžilo 434,91 milionu tun ropy. To je o jedno procento více než za stejné období vloni.

Ruský export ropy mimo bývalé sovětské republiky přitom v období leden-říjen proti loňsku klesl o 2,7 procenta na 172,59 milionu tun.

Těžba zemního plynu se v prvních deseti měsících letoška proti stejnému období roku 2012 zvýšila o 2,6 procenta na 545,24 miliardy krychlových metrů. V říjnu pak proti loňsku těžba vyskočila o 14 procent na 2,02 miliardy kubíků.

Vývoj ceny ruské ropy typu Ural za posledních 5 let:cena uralské ropycena uralské ropy | Nesteoil.comZdroj: Nesteoil.com

Plošina Korčagin těží první ruskou ropu z Kaspického moře