The Times: Magna nedostala Opel kvůli Rusům

Opel

Opel

Prodej automobilky Opel kanadsko-rakouské společnosti Magna a ruské bance Sberbank, k němuž se schylovalo před dvěma lety, ztroskotal na sporu s Ruskem.

„Kupující se dožadovali práva, aby mohli prodávat továrny Opelu ruským státním automobilkám,“ informoval v dnešním vydání britský deník The Times. List se odvolal na důvěrné materiály amerických diplomatů, které odhalila platforma WikiLeaks. Podle nich měla americká matka General Motors (GM) velké obavy, že se ruští autovýrobci dostanou k technologiím a patentům Opelu, které by mohli využít pro své zájmy.

Kanadsko-ruský dodavatel autodílů Magna a ruská Sberbank se v květnu 2009 dohodly s německou vládou, že převezmou 55 procent Opelu. K tomuto memorandu připojilo však následně kupující konsorcium 31 dodatků, z nichž některé byly pro druhou stranu nepřijatelné.

„Špatně bylo už to, že v tomto případě hrály roli politické úvahy,“ citovaly Timesy z materiálů americké ambasády v Berlíně. „Ještě horší ale bylo, že německé kancléřství zjevně nepochopilo, co v memorandu s Magnou a GM vlastně podepsalo.“

Nepochopení a strach z přenosu technologií do Ruska vedly nakonec k tomu, že General Motors plánovaný prodej v listopadu 2009 zrušil. Automobilový trh a situace zámořského kolosu se navíc po finanční a hospodářské krizi výrazně zlepšila, což vedlo k rozhodnutí, že si matka Opel ponechá a sama ho sanuje. General Motors, Magna ani Sberbank nechtěly zprávu The Times komentovat.