Topná sezóna v plném proudu. Jak na topení ušetřit?

...

... Zdroj: shutterstock.com

Teplo, ústřední topení, ilustrační foto
Špatně seřízená topná tělesa a neodvzdušněné radiátory vás zbytečně připravují o peníze
...
Úředníci budou kontrolovat, čím obyvatelé rodinných domků topí.
Úředníci budou kontrolovat, čím obyvatelé rodinných domků topí.
10
Fotogalerie

Bez roztopených kamen nebo rozehřátého radiátoru by zima byla dlouhá a krutá. Topit na příjemnou teplotu ale neznamená plýtvat. Podívejte se na jednoduché tipy, jak šetřit a mít za málo peněz hodně tepla.

Dobrou zprávou je, že pokud vytápíte elektřinou nebo zemním plynem, které patří dlouhodobě mezi nejdražší zdroje tepla, nemusíte se od nového roku obávat velkého zdražení. Indicie od dodavatelů elektřiny a zemního plynu, stejně jako vývoj na energetických burzách, ukazují, že žádné skokové navýšení cen se nechystá.

Účet za vytápění je možné do velké míry ovlivnit výběrem vhodného zdroje tepla nebo včasným nákupem topiva. Sezónním slevám podléhají například pelety, dřevo nebo uhlí. Ani domácnosti, kterým teplo dodávají teplárny, nemusí na úspory rezignovat. Mnohdy stačí málo.

Čisté a odvzdušněné radiátory

Odvzdušnit radiátory je dobré ještě před začátkem topné sezóny. Zvyšujete tím účinnost vytápění. Odborníci odhadují, že jen tímto drobným krokem ušetříte 450 korun ročně. Pokud máte doma litinové radiátory, neměňte je za každou cenu. Velmi dobře totiž akumulují teplo.

Radiátory byste měli zbavit prachu, což vám ušetří až 10 procent tepla. Dalších 10 procent energie uspoříte, pokud jsou vaše radiátory odkryté a cirkulaci tepla nebrání těžké závěsy nebo nábytek.

Další tipy, jak ušetřit, najdete v článku serveru FinExpert.cz