Topte ve vlastním kotli na tuhá paliva: nezávisle a levněji

Zdroj: Adobe Stock

Zimní měsíce před námi a ze všech stran se valí zprávy o rekordních cenách za energie. Přitom právě vytápění tvoří velkou část výdajů na bydlení a obsluhu domu. Pokud máte dům, může vaši starost s vysokými účty za topení vyřešit kotel na tuhá paliva.

Vytápění plynem či elektřinou je samozřejmě jednoduché a čisté, ale současná situace ukazuje, že závislost na dodavatelích, jejich cenících a smlouvách se nemusí vyplatit. Vývoj cen energií ovlivňuje globální situace na trhu a také geopolitické vztahy. Vezměte raději vytápění do vlastních rukou a vyberte takové palivo, které je lokální, s příjemnou a stálou cenou. Moderní a ekologické kotle na tuhá paliva umí překvapit v mnoha ohledech.

Cena pod kontrolou

Ano, dřívější kotle spalovaly uhlí, které zaprášilo celou kotelnu a z komína se linul štiplavý dým. Ale doba samozřejmě pokročila a moderní kotle na takzvanou biomasu spalují především dřevěné pelety a dřevo. Případně kotel umí zkombinovat vytápění peletami se dřevem nebo uhlím.

Výhodou je, že cena těchto tří paliv se výrazně nemění, zákazník si může vybírat z nabídky mnoha českých dodavatelů a má možnost získat předsezonní či objemovou slevu. Vezmeme-li modelový dům a ceny roku 2020, zaplatil by jeho majitel ročně přibližně 20 tisíc za uhlí, 22 tisíc za dřevo a 25 tisíc za vytápění peletami.

OPOP

Teplo díky aplikaci v mobilu

Kotel na tuhá paliva zvládne plnohodnotně vytopit dům a ohřívat také teplou vodu. Právě pelety jsou tím důležitým prvkem, který přináší velké zjednodušení obsluhy a používání. Tyto malé válečky se lisují z pilin a dokážou zatápění v kotli a přikládání zcela zautomatizovat.

„Plně automatický kotel na pelety je díky tomu téměř bezobslužný. Stačí jednou až dvakrát týdně doplnit palivo a kotel se dokáže roztopit, přikládat i uhasit sám,“ upřesňuje Ing. Roman Boczek z firmy OPOP.

Skladování a používání pelet je čisté a bezprašné, a pokud použijete dostatečně velký zásobník, nemusíte se o přikládání starat celý týden.

Pryč jsou také doby, kdy jste se po dlouhém dni nebo výletu vraceli do promrzlého domu a první kroky musely vést do kotelny. Moderní kotel na pelety můžete ovládat přes termostat a nastavit také vzdáleně, a to pomocí aplikace z počítače nebo telefonu.

Výhodu pelet lze také spojit s topením dřevem, případně uhlím. Na trhu jsou kombinované kotle na tuhá paliva, které umí variabilně spalovat obojí. Vy si pak jen volíte, kdy chcete využít automatické přikládání peletami a kdy přejít na levnější topení dřevem či uhlím, čímž zase ušetříte.

Adobe Stock

Ekologické používání jako standard

Všechny nově vyrobené kotle musí splňovat podmínky pro nízkoemisní provoz podle nařízení Evropské unie (tzv. ekodesign) a také pro používání platí v České republice přísné regulace. Vypouštěné emise jsou tedy minimální. Ani při výrobě pelet nevzniká znečištění, naopak se zpracovává dřevní odpad. Když zvolíte osvědčeného českého výrobce kotlů a kvalitní palivo, získáte účinný způsob vytápění pro dům nebo i chatu či chalupu.