Toshiba přiznala minulé ztráty u jaderné divize Westinghouse

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Japonská společnost Toshiba přiznala, že její americká jaderná divize Westinghouse v letech 2012 a 2013 kvůli odpisům utrpěla ztráty. Pokračuje tak účetní skandál, který je v Japonsku největší od účetních manipulací firmy Olympus z roku 2011. Toshiba během letoška oznámila nesrovnalosti v účetnictví. Zjistilo se, že od fiskálního roku 2008/2009 nadhodnotila svůj zisk o celkem 155 miliard JPY (32 miliard korun).

Toshiba ve čtvrtek večer své praktiky ohledně výsledků americké divize hájila tím, že údaje o účetních ztrátách nemusela zveřejňovat, protože provozní hospodaření Westinghouse bylo ziskové. Akcie Toshiby se dnes ale propadly až o devět procent na téměř tříleté minimum. Od dubnového zveřejnění nesrovnalostí ztratily akcie skupiny takřka 40 procent.

Mezi analytiky se podle agentury Reuters objevují dohady, že Toshiba hodnotu hmotných a nehmotných aktiv Westinghouse nadceňuje. Nynější hodnocení podle nich dostatečně nezohledňuje pokles poptávky po jaderné energetice po katastrofě ve Fukušimě a prudkém růstu těžby ropy v USA. Toshiba v červenci uvedla, že by svůj 87procentní podíl ve Westinghouse mohla snížit.

Westinghouse byl ve hře o dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín. Tendr na dostavbu sice společnost ČEZ loni zrušila, o dostavbě českých jaderných zdrojů se ale dál mluví.