TotalEnergies přestane do konce roku kupovat ruskou ropu a ropné produkty

Video placeholde

Francouzská energetická skupina TotalEnergies dnes informovala, že neobnoví smlouvy na dodávky ruského plynu a ropy pro svou německou rafinerii. Místo toho bude odebírat plyn ze Saúdské Arábie a ropu z Polska. Ukončení dlouhodobých smluvních dodávek z Ruska znamená, že poslední ropa a ropné produkty budou dovezeny do konce tohoto roku. Firma, která má podíly v několika ruských společnostech a projektech, se stala terčem kritiky poté, co se nepřidala ke svým konkurentům Shell a BP, kteří kvůli ruské invazi na Ukrajinu plánují odprodej svých aktiv v Rusku.

Francouzská firma si však podíly v ruských společnostech a projektech ponechá. Kritizovala ji za to mimo jiné organizace Greenpeace anebo anglikánská církev. Evropské sankce a ruské zákony kontrolující zahraniční investice brání společnosti TotalEnergies najít pro svá aktiva jiného než ruského kupce, uvedla firma. „Opuštění těchto podílů by obohatilo ruské investory, což je v rozporu s účelem sankcí,“ dodala.

Francouzský energetický podnik vlastní podíl 19,4 procenta společnosti Novatek, která je největším ruským producentem zkapalněného zemního plynu (LNG). Má také podíl v závodě na výrobu LNG na ruském Jamalském poloostrově, v projektu Arctic LNG 2, který je stále ve výstavbě, a dále podíly v ropných a plynových polích.

Co určuje cenu ropy?

Video placeholde
• Videohub

TotalEnergies na počátku března uvedla, že nebude poskytovat kapitál na nové projekty v Rusku. Dnes informovala, že už nebude počítat s prokázanými zásobami z projektu Arctic LNG 2 a neposkytne další kapitál na jeho rozvoj.

V souladu s rozhodnutím Evropské unie pokračovat v nákupu ruského plynu společnost uvedla, že bude i nadále dodávat do regionu zkapalněný plyn ze závodu na Jamalském poloostrově, a to v rámci dlouhodobých smluv. Na krátkodobém trhu ruský plyn kupovat nebude.