Toyota chce být příští rok v prodejích znovu světovou jedničkou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Japonská automobilka Toyota Motor počítá v příštím roce se zvýšením svého celosvětového prodeje o 20 procent na rekordních 8,48 milionu vozů. Oznámila to dnes firma, jejíž aktivity byly v letošním roce těžce zasaženy zemětřesením v Japonsku a záplavami v Thajsku. Prognóza nezahrnuje dceřiné podniky automobilky.

Toyota v roce 2008 vystřídala amerického konkurenta General Motors na pozici největší světové automobilky z hlediska objemu prodeje. Předpokládá se však, že v letošním roce o vedoucí pozici na světovém trhu přijde a zaostane za GM i za německým rivalem Volkswagen, napsala agentura Reuters.

V příštím roce by se však Toyota mohla znovu stát jedničkou. „Důvodem, proč letos zaostali v prodeji, byla skutečnost, že nemohli vyrábět automobily. Nyní mohou, takže je možné, že se vrátí zpátky na první pozici,“ uvedl analytik Satoru Takada ze společnosti T.I.W.

Z hlediska tržní hodnoty akcií podniku zůstává Toyota jasnou jedničkou. Její tržní hodnota činí 111 miliard dolarů (zhruba 2,2 bilionu korun), což je více než hodnota GM a Volkswagenu dohromady.

Toyota by napřesrok podle dnešní prognózy měla překonat dosavadní prodejní rekord 8,43 milionu vozů z roku 2007. „Věřím, že tento cíl je dosažitelný, protože Toyota rychle obnovuje produkci a uvádí na trh nové modely,“ uvedl jeden z analytiků společnosti Kiwoom Securities. „Toyota, GM a Volkswagen budou v příštím roce nemilosrdně soupeřit o vedoucí pozici na světovém trhu,“ dodal.

Ziskovost Toyoty zůstává pod tlakem kvůli silnému kurzu domácí měny. Ratingová agentura Moody's dnes varovala, že by mohla snížit úvěrové hodnocení Toyoty, protože oživení ziskovosti automobilky bude zřejmě trvat delší dobu, než se původně předpokládalo.

„Devizové tlaky jsou provázeny zhoršujícími se makroekonomickými podmínkami na některých klíčových trzích a slabší konkurenční pozicí Toyoty po problémech s kvalitou,“ uvedla agentura Moody's.