Toyota svolá ke kontrole přes 100 tisíc hybridů

Japonská automobilka Toyota Motor svolá ke kontrole 111 348 hybridních vozů Lexus RX 400h a Highlander HV kvůli možnému problému s elektronikou, který může vést k poklesu výkonu motoru. Firma nicméně upozornila, že nezaznamenala žádné zprávy o nehodách souvisejících s tímto problémem.

Opatření podle agentury DPA celosvětově zahrnuje 61 362 vozů Lexus RX 400h a 49 986 vozů Highlander HV. Týká se převážně Spojených států, kde automobilka svolá zhruba 36 700 vozů Lexus RX 400h a 45 500 vozů Highlander HV.

V Česku automobilka svolá celkem 82 vozů Lexus RX 400h vyrobených v letech 2004 - 2006. „Žádného dalšího modelu Lexus ani Toyota se tato svolávací akce netýká,“ uvedl mluvčí značky Lexus v ČR David Valenta.

Toyota již začátkem měsíce oznámila, že svolá zhruba 106 tisíc hybridních vozů Prius k opravě závady u řízení a převodovky. Hybridní automobily kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, což umožňuje úsporu pohonných hmot. Toyota je v prodeji hybridních automobilů jasnou světovou jedničkou. Prius vstoupil v roce 1997 jako první hybridní automobil na trh.

Toyota od roku 2009 kvůli potížím s nechtěným zrychlováním a dalším bezpečnostním problémům svolala po celém světě přes 14 milionů automobilů. Vyšetřování americké vlády před časem potvrdilo, že za zrychlování toyot mohou vadné plynové pedály a problémy s podlahovou krytinou, která může plynový pedál zablokovat. Neprokázalo se tak podezření, že by k náhlému zrychlování vozů přispěla vadná elektronika.

Toyota je nyní největší automobilkou na světě. Podle některých analytiků by ji však letos mohli o vedoucí pozici v odvětví připravit konkurenti General Motors a Volkswagen. Toyota se totiž potýká s výpadky ve výrobě v důsledku březnového zemětřesení v Japonsku.