Toyota svolává k opravě skoro 900 tisíc aut, kape jim klimatizace

5) Toyota Camry - 729 793 kusů

5) Toyota Camry - 729 793 kusů Zdroj: Autorevue.cz

Japonská automobilka Toyota svolala po celém světě k opravě 885 tisíc vozů kvůli hrozícímu úniku klimatizační kapaliny. Závada může v určitých případech narušit fungování airbagů nebo způsobit výpadek posilovače řízení. Starosti mají hlavně američtí majitelé novějších modelů Camry či Avalon.

V Severní Americe se opatření týká zhruba 847 tisíc vozů, zbývající auta firma svolává v Evropě, Asii a na Blízkém východě. Konkrétně jde o modely Camry, Camry Hybrid, Avalon, Avalon Hybrid a Venza vyrobených v letech 2012 a 2013.

Toyota v souvislosti s tímto problémem podle svého mluvčího obdržela zprávy o dvou menších zraněních.

Automobilka v posledních týdnech ohlásila již tři velké svolávací akce. To podle analytiků může zhoršit její pověst u zákazníků. „Opakované svolávání rozhodně poškozuje image jakékoli automobilky,“ řekl BBC analytik automobilového sektoru Vivek Vaidya z poradenské společnosti Frost & Sullivan.

Toyota se s negativními dopady rozsáhlého svolávání automobilů na svou pověst potýkala již v minulosti, kdy řešila problémy s nechtěným zrychlováním vozů. Loni firma nicméně zvýšila celosvětový prodej o téměř 23 procent na rekordních 9,75 milionu vozů. Vystřídala tak v čele světového trhu svého amerického konkurenta General Motors, jehož prodej stoupl o tři procenta na 9,3 milionu vozů.