Toyota zvýšila svůj čtvrtletní zisk a zlepšila celoroční výhled

Toyota

Toyota Zdroj: profimedia.cz

Největší japonská automobilka Toyota Motor ve druhém finančním čtvrtletí zvýšila provozní zisk meziročně o deset procent na 522,2 miliardy jenů (zhruba 100 miliard korun). Zároveň zlepšila odhad celoročního provozního zisku na dva biliony jenů z dříve předpokládaných 1,85 bilionu jenů.

Hospodářské výsledky automobilky byly ve druhém finančním čtvrtletí končícím 30. září podpořeny příznivým vývojem měnových kurzů a snižováním nákladů. Tyto pozitivní faktory kompenzovaly pokles prodeje automobilů na domácím trhu a v Severní Americe.

Čtvrtletní zisk tak překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 515,3 miliardy jenů. Čtvrtletní tržby společnosti se meziročně zvýšily o deset procent na 7,14 bilionu jenů.

Hospodářské výsledky dnes zveřejnil rovněž menší domácí konkurent Mitsubishi Motors. Ten ve druhém finančním čtvrtletí hospodařil s provozním ziskem 23,6 miliardy jenů (zhruba 4,5 miliardy korun) po ztrátě 36,2 miliardy jenů před rokem.

Také Mitsubishi těžila z příznivého vývoje měnových kurzů a snižování nákladů. V předchozím druhém čtvrtletí měl na výsledky podniku negativní dopad skandál kolem manipulace s údaji o spotřebě pohonných hmot.