Tradiční klobásy kupuje město Gyula

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Před rokem takřka každý v Maďarsku již pochovával masné závody ve městě Gyula a vycházely nekrology na ďulajku, slavnou klobásu, která se tam vyrábí. „Sýčkování bylo předčasné, protože výroba a v rámci ní i klobása zůstanou zachované,“ ohlašuje starosta města Ernő Görgényi definitivní přechod celého majetku masokombinátu do vlastnictví firmy Gyulahús (Gyulajské maso). Tu založila samospráva a je jejím jediným vlastníkem. Kupní smlouvu město se správcem konkurzní podstaty podepsalo včera.

Masný průmysl v Gyule se rozhodla zachránit maďarská vláda, kvůli regulím EU ale prostředky nemohla vydat přímo. Proto poskytla samosprávě 1,8 miliardy forintů (zhruba 155 milionů korun) „na udržení a rozšíření pracovních míst“ ve městě. Z této částky šlo 860 milionů forintů na převzetí majetku bývalého masokombinátu, ten byl od února totiž jen pronajatý. Přibližně 700 milionů forintů pak dala samospráva ve prospěch zvýšení základního jmění společnosti Gyulahús, která tak svou činnost zahajuje s čistým štítem.

„V únoru jsme začali od nuly, postupně jsme získali zpět dřívější odbytiště a v červnu jsme už byli ziskoví. Momentálně máme zpět 95 procent zákazníků někdejšího masokombinátu. Rozvinuli jsme i inovaci, protože vyrábíme, samozřejmě kromě naší klasické ďulajky i produkty se sníženým obsahem soli a tuku,“ líčí výkonný ředitel společnosti Zsolt Daka.

Starosta Görgényi neopomněl zdůraznit, že soukromí vlastníci fabriku zanedbali, teprve firma založená městskou samosprávou dokázala vyvést tradiční výrobu z krize.

Kdo splatí dluhyKdo splatí dluhy

Kdo splatí dluhy Není jasné, jak se firma vyrovná s dluhem až 3,5 miliardy forintů. Právě kvůli neschopnosti splácet úvěry závody zbankrotovaly a propustily 400 pracovníků. Z nich už má opětovné zaměstnání 282 lidí a počet znovu zaměstnaných roste v závislosti na rozšiřování výroby. S domácími řetězci se už Gyulahús dohodl na pokračování dodávek a zvyšuje vývoz.

Gregor Martin Papucsek: Hungarikum