Trh v Rusku padá, Ford přesto otevírá motorárnu

Logo automobilky Ford

Logo automobilky Ford Zdroj: archiv

Americká automobilka Ford Motor otevřela v Rusku továrnu na motory. Závod, jehož výstavba stála 275 milionů dolarů (6,7 miliardy korun), jí pomůže snížit závislost na nákladnějším dovozu komponentů a zmírnit dopady kolísání ruského rublu. Továrna je v Tatarstánu a provozovat ji bude ruský společný podnik Ford Sollers.

Nový závod bude schopen vyrábět až 105 tisíc motorů ročně a firma bude připravena jeho kapacitu zvýšit až na 200 tisíc kusů. Tamními motory by mělo být vybavováno nejméně 30 procent vozů Ford vyráběných v Rusku.

Ford v Rusku zatím motory nevyráběl. Svou vlastní továrnu na výrobu vozů má u Petrohradu a v rámci společného podniku s ruskou firmou Sollers využívá její dva závody.

Po letech silného růstu se loni ruský automobilový trh zhroutil pod tlakem sestupu ekonomiky do recese v důsledku propadu cen ropy a západních sankcí. Ruské podnikatelské sdružení AEB odhadlo, že letos prodej aut v Rusku klesne o 36 procent po loňském poklesu o deset procent.

Za prvních sedm měsíců tohoto roku odbyt vozů Ford na ruském trhu spadl o 52 procent, třebaže firma uvedla na trh čtyři nové modely. Ford se letos dohodl na převzetí kontroly nad Ford Sollers, která se kvůli ekonomickému poklesu propadla do ztrát.