Tři stovky míst. Výrobce autodílů jedná o stavbě továrny u Dvora Králové

Výroba autosedaček, koncern Faurecia

Výroba autosedaček, koncern Faurecia Zdroj: CTK

Výrobce autodílů Karsit Jaroměř jedná o stavbě továrny ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. Továrna by mohla být v dosud prázdné průmyslové zóně Zboží a nabídnout asi 300 pracovních míst. Investice by mohla činit přes tři miliardy korun. Řekl to dvorský starosta Jan Jarolím (ANO). Ředitel personalistiky firmy David Řípa uvedl, že o místu budoucí továrny dosud nebylo rozhodnuto. Bez bližších podrobností řekl, že firma dostala nabídku pozemků od několika obcí.

Záměr prodeje pozemků by mělo projednávat dvorské zastupitelstvo příští týden. „Město Dvůr Králové nad Labem obdrželo od společnosti KARSIT Automotive žádost o odkoupení pozemků, které se nacházejí v průmyslové zóně Zboží,“ stojí ve zprávě starosty pro jednání zastupitelů.

Karsit má podle starosty zájem o všech téměř 12 hektarů v zóně. Pokud by šlo vše hladce, mohla by výroba v nové továrně podle starosty začít v roce 2019. „Zájem investora o pozemky vítáme. Pro Dvůr bude přínosem,“ řekl Jarolím. Za pozitivní označil to, že jde o českou firmu. Řípa parametry chystané investice nekomentoval.

Loni v prosinci Karsit v Jaroměři v rámci rozšiřování výroby otevřel novou lisovnu v hodnotě 125 milionů korun. Zaměstnal v ní 135 lidí. Celá Karsit Group, jejímž majitelem je průmyslník František Řípa, čeká letos tržby přes tři miliardy korun. Automobilová divize má záměr dostat se s tržbami na asi 2,6 miliardy korun.

Průmyslová zóna, kde by mohla stát nová továrna

Při prosincovém otevření lisovny podnik záměr stavby nové továrny potvrdil a uvedl, že do tří až čtyř let by díky dalšímu rozšíření výroby měla automobilová divize dosáhnout výkonu na úrovni pěti miliard korun. Hlavním odběratele Karsitu je koncern Volkswagen. Například pro Škodu Auto v Jaroměři vyrábějí díly karoserií, jako jsou dveře, blatníky či kapoty. Loni v prosinci automobilová divize zaměstnávala zhruba 730 lidí, v celé skupině Karsit Group pracovalo asi 950 lidí.

Karsit vznikl v roce 1992, o dva roky později firma zprivatizovala bývalý závod Karosy v Jaroměři, který tehdy měl 180 zaměstnanců a 180 milionů korun ročního obratu. Automobilová divize Karsit Holdingu má dva výrobní závody v Jaroměři a další v Příbrami, Postřelmově a Dvoře Králové nad Labem. Vedle dílů a komponentů karoserií vyrábí i kovové kostry sedadel a malé zahradní traktory pro sečení trávy.

Do skupiny Karsit patří v rámci divize služeb také konferenční a hotelové centrum K-TRIUMF ve Velichovkách, které je jedním z největších komplexů svého druhu na východě Čech. Skupina Karsit také předloni koupila za 60 milionů korun zkrachovalé Lázně Velichovky a loni na jaře v nich obnovila provoz. Součástí Karsit Group je i zemědělská divize.