Trojice přečerpávacích elektráren loni vykázala rekordní výrobu

Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně v Jeseníkách

Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně v Jeseníkách Zdroj: ctk

Přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně, Dalešice a Štěchovice loni zvýšily produkci meziročně o 2,4 procenta na rekordních 1,09 miliardy kilowatthodin (kWh) elektřiny. Rekord překonaly počtvrté v řadě, řekl uvedl ředitel Vodních elektráren ČEZ Petr Maralík.

Rostoucí produkce přečerpávacích elektráren souvisí s jejích stále častějším využíváním ke stabilizaci energetické soustavy, kterou zatěžují výrazné a nepředvídatelné výkyvy v dodávkách elektřiny z tuzemských i zahraničních obnovitelných zdrojů.

Mezi přečerpávacími elektrárnami ČEZ loni podle Maralíka nejvyšší produkci vykázaly Dlouhé Stráně, které vyrobily 0,55 miliardy kWh. Následovaly Dalešice s 0,48 miliardy kWh a Štěchovice s 0,06 miliardy kWh. Produkce elektřiny všech tří přečerpávacích elektráren by stačila k pokrytí roční spotřeby téměř 440.000 domácností. Při hodnocení roku 2014 ČEZ uváděl, že by produkce přečerpávacích elektráren pokryla roční spotřebu více než 300 tisíc domácností.

Velkou roli hraje také vyšší úroveň obchodování s vyrobenou elektřinou v době denních cenových špiček

Přečerpávací elektrárny slouží jako obrovské akumulátory elektrické energie. V energetické soustavě mají funkci jak při využití přebytku energie, která se pak používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období nedostatku energie, kdy přečerpávací elektrárny energii naopak vyrábí a prodávají za vyšší cenu.

„Za čtyřletým stálým růstem produkce opakovaně stojí fakt, že přečerpávací elektrárny jsou v rámci celé energetické soustavy České republiky ve zvýšené frekvenci nasazovány k vykrývání výroby či nevýroby z nepredikovatelných obnovitelných zdrojů. Velkou roli hraje také vyšší úroveň obchodování s vyrobenou elektřinou v době denních cenových špiček,“ upozornil Maralík.

Význam přečerpávacích elektráren poroste

Trojlístek přečerpávacích vodních elektráren v roce 2014 vyrobil rekordních 1,07 miliardy kWh elektřiny. V meziročním srovnání jejich výroba předlloni vzrostla o devět procent. Kvůli průběžnému zvyšování kapacit obnovitelných zdrojů v okolních státech i v ČR bude podle odborníků důležitost přečerpávacích elektráren v tuzemské energetické soustavě v budoucnu stále stoupat.

Zřejmě nejznámějším zařízením tohoto druhu v Česku je přečerpávací elektrána Dlouhé Stráně. Stavba byla uvedena do provozu 20. června 1996. Zařízení zvítězilo v prvním ročníku ankety Sedm divů Olomouckého kraje, kterou uspořádalo hejtmanství. Vodní elektrárna Dlouhé Stráně pomáhá přitáhnout turisty do regionu, který je na turistickém ruchu značně závislý. Unikátní vodní dílo ročně navštíví více než 80 tisíc lidí.

Čtětě také: