Turecká Akbank jedná s Energo-Pro o záruce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Energo-Pro

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Jeden z největších tureckých bankovních domů Akbank jedná s tuzemskou energetickou skupinou Energo-Pro Jaromíra Tesaře a její tureckou společností Bilsev o změnách podmínek k obřímu úvěru ve výši několika miliard korun. Peníze investuje skupina Energo-Pro do výstavby vodní elektrárny Karakurt v Turecku.

Největší změny týkající se podmínek půjčky zahrnují snížení úvěru ze 166 na 141 milionů dolarů kvůli dosaženým úsporám na projektu a neomezenou záruku od mateřské DK Holding Investments (patří rovněž Tesařovi – pozn. red.) za tento úvěr. Další podmínkou je, že bankovní financování se využije až v okamžiku, kdy zbylé investiční výdaje budou odpovídat nevyčerpané výši úvěru. Kromě toho turecká banka požádala o poplatek za změnu podmínek. O jednáních a změnách podmínek k úvěru informovala skupina Energo-Pro ve zprávě investorům.

Jednání však stále pokračují. „Dokumentace je ve fázi implementace změn, avšak ještě není ve finální podobě, takže není ani podepsaná,“ uvádí mediální zástupkyně Energo-Pro Hana Hikelová.

Financování od turecké banky využívá skupina Energo-Pro na výstavbu zmíněné vodní elektrárny Karakurt. Instalovaný výkon vodního zdroje má být 99,5 megawattu a roční produkce 346 gigawatthodin.

Celková výše investice dosáhne 221 milionů dolarů, což v korunách odpovídá zhruba pěti miliardám. „Spuštění do provozu se plánuje v dubnu 2020. Přehrada se začne napouštět koncem letošního roku,“ dodává Hikelová.

Zdroj Karakurt však není jediným projektem, který Energo-Pro v Turecku připravuje. Investuje rovněž do vodní elektrárny Alpaslan, kterou získala od německého koncernu E.ON a turecké Sabanci Group přede dvěma lety. Celková výše investice bude podle Hikelové 511 milionů dolarů, z čehož méně než polovina bude financována cizími zdroji.

Alpaslan bude s výkonem 280 megawattů téměř třikrát větší elektrárnou než zdroj v Karakurtu. Ročně má vyrobit 862 gigawatthodin elektrické energie. Spuštění se plánuje na srpen 2020. Kromě těchto projektů již Energo-Pro vlastní v Turecku pět vodních elektráren s celkovým výkonem ve výši 95 megawattů.

Skupina Energo-Pro patří miliardáři Jaromíru Tesařovi, jehož majetek odhadl deník E15 na téměř dvanáct miliard korun.