Turecko ohlásilo rekordní nález plynu. Pomůže mu upevnit energetickou nezávislost

Vrtná loď Fatih  a turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Vrtná loď Fatih a turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: Reuters

Námořní průzkum ložiska zemního plynu (ilustrační foto)
Turecko může brzy podstatně změnit svou pozici na mezinárodním trhu s plynem a posílit tak svou energetickou soběstačnost.
3
Fotogalerie

Turecko může brzy podstatně změnit svou pozici na mezinárodním trhu s plynem a posílit tak svou energetickou soběstačnost. Umožnit by to mělo vytěžování nového naleziště zemního plynu v Černém moři, které oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.

Podle Erdogana se jedná o největší turecký nález zemního plynu v dějinách. Naleziště má obsahovat 320 miliard kubických metrů této suroviny, píše agentura Bloomberg. Česku by takový objem vystačil na zhruba 40 let.

„Evropský trh to neovlivní, význam bude pouze lokální,“ má jasno analytik společnost Enas Vladimír Štěpán. Pro euroasijskou zemi ale objev může zaručit výrazně lepší vyjednávací pozici na trhu, dosud totiž importuje plyn z Íránu, Iráku a Ruska. 

„Těžba ani nemusí být profitabilní, protože současné ceny jsou velice nízké, Turecku ale nové naleziště poskytuje významnou strategickou výhodu,“ říká například Gulmira Rzayeva, analytik Oxfordského institutu pro energetická studia. „Země má dlouhodobé importní smlouvy, které každou chvíli vyprší. Takový nález může Turecku zaručit nižší ceny,“ dodal.

Turecko si nedávno pořídilo tři vrtné lodě, aby hledání nového naleziště ve svých vodách zintenzivnilo. Hlavním úkolem mise je právě snížit závislost na okolních ropných gigantech.

Tamní ministr pro energetiku Fatih Dönmez minulý měsíc uvedl, že turecká vrtná loď Fatih zahájila průzkum u západní části tureckého černomořského pobřeží.

Poté, co Erdogan slíbil ohlásit zprávu, která zemi předznamená novou éru, výrazně posílila turecká lira vůči dolaru.  Dolar k liře tak do pátečního odpoledne klesl o dvě procenta.