U Plzně se budou vyrábět části převodovek pro evropské automobilky

Průmyslový park Pilsen West, který v Plzeňském kraji u dálnice D5 staví developer Panattoni. Vyrábět tam bude pod jednou střechopu i Groupe Plastivaloire a Filtration Group.

Průmyslový park Pilsen West, který v Plzeňském kraji u dálnice D5 staví developer Panattoni. Vyrábět tam bude pod jednou střechopu i Groupe Plastivaloire a Filtration Group. Zdroj: Panattoni

„Transakce, jako je tato, se povede opravdu málokdy,“ říká k výstavbě pro Groupe Plastivaloire a Filtration Group šéf developera Panattoni Pavel Sovička.
2
Fotogalerie

Francouzský dodavatel velkých automobilek Groupe Plastivaloire otevře svou první tuzemskou továrnu v Nýřanech na Plzeňsku. Pod jednou střechou tam bude vyrábět části převodovek ještě se svým dodavatelem Filtration Group.

Groupe Plastivaloire dodává například automobilkám Peugeot, Audi, Toyota nebo Volvo. Informaci o transakci potvrdila serveru E15.cz developerská společnost Panattoni, která haly poblíž dálnice D5 postaví.

„Transakce, jako je tato, se povede opravdu málokdy. Podařilo se nám najít společné řešení pro výrobce a zároveň jeho dodavatele. Díky spolupráci pod jednou střechou úplně odpadá logistika mezi oběma závody, a ušetří se tak spousta času, energie i emisí,“ uvedl Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Výši investice stavebník nesdělil. Stejně tak není jasné, jestli si Francouzi budou továrnu po dokončení pronajímat nebo jestli jim halu staví Panattoni do jejich vlastnictví.

Výstavbu továrny již developer zahájil. Groupe Plastivaloire zabere v hale 9000 metrů čtverečních. Dodavatel Filtration Group bude mít k dispozici sedm tisíc čtverečních metrů. Dohromady na Plzeňsku zaměstnají 115 lidí.  Na transakci se podílely poradenské společnosti JLL a Larive.

Krajské volby 2020 v Plzeňském kraji >>>

„V Panattoni Parku Pilsen West vyroste náš první výrobní závod v České republice, a zaplní nám tak volné místo na mapě ve střední Evropě,“ sdělil Pascal Flieg, ředitel investic a průmyslových procesů Groupe Plastivaloire. Společnost má výrobní závody mimo jiné v Polsku a na Slovensku.

Pozemky okolo sjezdů dálnice D5 jsou mezi logistickými a průmyslovými firmami velmi oblíbené. Lákadlem je hlavně rychlé spojení do Německa.

Accolade investuje u Chebu

Realitní skupina Accolade postaví u obce Okrouhlá na Karlovarsku další projekt pro logistiku a lehkou výrobu. Stavba bude mít celkem 80 tisíc metrů čtverečních. Dokončení stavebních prací očekává v roce 2021. Kromě hal tam Accolade investuje i do přívodu pitné vody, splaškové kanalizace a další infrastruktury. Za pět let investovala Accolade v Karlovarském kraji již více než 2,5 miliardy korun.