Česká zbrojovka investuje v americkém Arkansasu až 90 milionů dolarů

Ředitel České zbrojovky Group Lubomír Kovařík

Ředitel České zbrojovky Group Lubomír Kovařík Zdroj: Tomeš Michael

Ředitel České zbrojovky Group Lubomír Kovařík
Ředitel České zbrojovky Group Lubomír Kovařík
4
Fotogalerie

Česká zbrojovka Group rozšiřuje svůj byznys ve Spojených státech. Její dceřiná společnost CZ-USA se v těchto dnech dohodla s představiteli státu Arkansas na podmínkách výstavby nového moderního závodu ve městě Little Rock. Výhledově by se tam mělo vyrábět dvě stě tisíc kusů zbraní ročně.

„V rámci první fáze projektu vytvoříme v Little Rock 320 pracovních míst. Do šesti let by v továrně mělo pracovat 560 zaměstnanců. Celkové investice naší skupiny dosáhnou až 90 milionů ameriských dolarů,“ uvedl šéf CZ Group Lubomír Kovařík.

CZ-USA podle něj výhledově přesídlí z Kansasu do Little Rock. „Jsme potěšeni, že se nám podařilo uzavřít dohodnu se státem Arkansas o výstavbě nového závodu pro výrobu a montáž zbraní,“ dodal Kovařík.

Cílem investice je budování značky CZ, zvýšení jejího podílu na americkém civilním trhu a také proniknutí na trh amerických ozbrojených složek, který si USA chrání prostřednictvím takzvaného Buy-American Act.

Zákon stanovuje, za jakých podmínek lze dodávat federálním organizacím. „Pokud cílíme na americkou armádu, musí náklady na komponenty našich zbraní vyrobené v USA tvořit minimálně 60 procent celkových nákladů,“ podotkl Kovařík s tím, že norma zvýhodňuje především americké firmy a zahraniční nutí právě k přenesení výroby.

USA patří k nejatraktivnějším teritoriím pro trh s ručními palnými zbraněmi. Jsou tam však také nejnáročnější zákazníci. „Chcete-li uspět, musíte mít něco, čím je zaujmete. Povedlo se to ale i jiným evropským zbrojovkám. Například Sig Saueru nebo Glocku, který dodává pistole CIA,“ uvedl Kovařík.

Firma má připravené tři produktové řady. Kromě pistolí P-10 jsou to samopaly Scorpion a útočné pušky Bren 2.

Společnost CZ-USA působí na americkém trhu už od roku 1997 jako výhradní dovozce zbraní vyrobených v České zbrojovce Uherský Brod. CZ-USA se svými 120 zaměstnanci se vedle dovozu výrobků z mateřského závodu soustředí i na vlastní produkci. Kromě tradiční výroby modelu Colt 1911 pod vlastní značkou Dan Wesson zahájila v loňském roce výrobu pistole CZ P-10 v Kansasu.

CZ Group loni prodala na celém světě 330 tisíc kusů zbraní a konsolidovanými tržbami téměř pět miliard korun opět zaznamenala rekord. Svými výkony už předstihla Colt a Heckler & Koch, Beretta a Sig Sauer jsou však stále silnější. Tyto společnosti jsou označované jako „velká čtyřku“ výrobců ručních palných zbraní.