Uklidnění situace? Rusko a Ukrajina se dohodly na dalším jednání o plynu

plynovod

plynovod Zdroj: Glen Dillon, wikimedia.org, CC-BY-3.0

Rusko a Ukrajina se dohodly na uspořádání dalšího kola jednání o řešení plynové krize. Oznámil to ruský ministr energetiky Alexander Novak. Moskva a Kyjev podle něj nyní čekají, zda se Evropská komise rozhodne vyslat na jednání svého zástupce.

Novak již minulý týden po setkání s evropským komisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem sdělil, že Moskva je připravena jednat o obnovení dodávek zemního plynu na Ukrajinu. Je prý rovněž ochotna poskytnout na tyto dodávky téměř 20procentní slevu. Zároveň tehdy varoval před nebezpečím výpadků v dodávkách ruského plynu do Evropy, pokud nebude vyřešen plynový spor s Ukrajinou.

Rusko loni snížilo cenu plynu pro Ukrajinu na 268,50 dolaru za tisíc metrů krychlových poté, co se tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč rozhodl odstoupit od podpisu asociační smlouvy s Evropskou unií. Po svržení Janukovyče však Rusko cenu zvýšilo na 485 dolarů. V polovině června pak dodávky na Ukrajinu kvůli sporům ohledně ceny a nezaplacených účtů zcela zastavilo.

Podle nedávného Novakova sdělení je Moskva připravena snížit nynější cenu na 385 dolarů za tisíc metrů krychlových. Ukrajina trvá na návratu k ceně 268,50 dolaru. Naznačila ale, že by přistoupila i na cenu mírně přes 300 dolarů.