Ukrajina pozastaví vývoz elektřiny, chce stabilizovat vlastní energetickou soustavu

Záporožská jaderná elektrárna

Záporožská jaderná elektrárna Zdroj: Reuters

Spoušť po ruském ostřelování ukrajinského Záporoží (9.10.2022)
Spoušť po ruském ostřelování ukrajinského Záporoží (9.10.2022)
Ostřelování Záporoží: Desítky mrtvých a velké škody (9.10.2022)
Ostřelování Záporoží: Desítky mrtvých a velké škody (9.10.2022)
5
Fotogalerie

Ukrajina kvůli dnešním útokům ruských raket na energetickou infrastrukturu od úterý pozastaví vývoz elektřiny. Na svých stránkách o tom informovalo ministerstvo energetiky. Uvedlo, že země musí nyní stabilizovat vlastní energetickou soustavu. Ukrajina v poslední době vyvážela elektřinu podle místních médií mimo jiné na Slovensko.

„Dnešní raketové útoky, které zasáhly tepelné elektrárny a elektrické rozvodny, donutily Ukrajinu pozastavit vývoz elektřiny od 11. října 2022, aby stabilizovala svůj vlastní energetický systém,“ uvedlo ministerstvo.

Na Ukrajině se po vpádu ruských sil z 24. února kvůli bojům, útěku obyvatel do zahraničí a také kvůli propadu ekonomiky snížila spotřeba elektrické energie. V důsledku toho ji země mohla vyvážet. Kyjev ji dodával do Moldavska, Rumunska, Polska a na Slovensko. Dodávky vyrobené ve svých jaderných elektrárnách nabízela Ukrajina i Německu.

„Právě vývoz elektřiny z Ukrajiny pomohl Evropě snížit spotřebu ruských energetických zdrojů. A proto Rusko ničí náš energetický systém, zabíjí samotnou možnost vývozu elektřiny z Ukrajiny,“ řekl ministr energetiky Herman Haluščenko.

Ukrajina provozuje jaderné elektrárny sovětského typu s celkovou kapacitou přes 14 gigawattů. Největší jadernou elektrárnou na Ukrajině i v Evropě je Záporožská jaderná elektrárna, kterou ovšem v březnu obsadily ruské invazní jednotky. Mezinárodní společenství si dělá starosti, že boje v jejím okolí by mohly vést k jaderné havárii.

Putinova chlouba v plamenech: Výbuch na Kerčském mostě

Video placeholde
• Reuters