Ukrajina přetíná vazby na Rusko. Jaderné palivo dodá Westinghouse

Jaderná elektrárna Záporoží, největší v Evropě

Jaderná elektrárna Záporoží, největší v Evropě Zdroj: Ralf1969, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ukrajina byla dosud závislá na Rusku nejen co se týče dodávek plynu, ale i paliva pro své jaderné elektrárny. To se ale od příští roku změní – jaderné palivo bude Kyjev nakupovat od amerického koncernu Westinghouse.

Státní provozovatel jaderných elektráren Energoatom podepsal dohodu o dodávkách jaderného paliva s Westinghouse. V úterý tento krok definitivně schválil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk., a to navzdory varování z Moskvy.

Podle ruského ministerstva zahraničí je nasazení nového paliva „nebezpečným experimentem“, přičemž obzvláště palivo od Westinghouse představuje při použití v sovětských reaktorech WWER-1000 velké riziko.

„Následky možných nehod a výpadků a odpovědnost za tragédie nesou ukrajinské vedení a americký dodavatel paliva,“ uvedla Moskva. Podobné varování už vyslovily ruské úřady dříve.

Na konci listopadu došlo k nehodě v největší ukrajinské jaderné elektráren Záporoží. Elektrárna byla následně zprovozněna, s dalšími potížemi se ale potýkala během uplynulého víkendu. Finanční pomoc se zabezpečením jaderných elektráren Ukrajině nedávno nabídla německá vláda.