Ukrajině prý sleva na plyn nestačí. Nehodláme smlouvat, reaguje Rusko

plynový zásobník (ilustrační foto)

plynový zásobník (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Ukrajině nestačí sleva z ceny ruského plynu, kterou Moskva nabídla Kyjevu pro třetí čtvrtletí v předvečer třístranné schůzky ve Vídni. Uvedla to ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na ukrajinského ministra energetiky. Jeho ruský protějšek vzkázal, že o slevě nehodlá smlouvat.

„Ukrajina nesouhlasí s rozměrem slevy nabídnuté Ruskem pro třetí čtvrtletí,“ uvedl ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn. Neřekl však, jakou cenu by Kyjev považoval za přijatelnou.

Jeho ruský protějšek zareagoval, že Rusko se nemíní dohadovat. „Toto rozhodnutí přijímá ruská vláda, a ne Ukrajina. Proto tu nepotřebujeme žádný souhlas,“ prohlásil Alexandr Novak. Ukrajina prý nemusí ruskou nabídku akceptovat, ale ruský Gazprom bude na tuto sumu vystavovat účty.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv v pondělí po schůzce s Novakem a šéfem Gazpromu Alexejem Millerem oznámil, že Rusko nabídne Ukrajině slevu na dodávky plynu ve třetím čtvrtletí 40 dolarů (více než 980 korun) na 1000 metrů krychlových. Cena za dodávky by tak měla činit 247 dolarů za 1000 metrů krychlových, což je zhruba stejně, jako platí Ukrajina nyní.

Evropa kryje asi třetinu své spotřeby ruským plynem, který je zhruba z poloviny přepravován přes Ukrajinu. Kvůli cenovým sporům Gazprom zavřel Kyjevu kohoutek s plynem v zimě 2005 - 2006 a 2008 - 2009, což postihlo i dodávky evropským odběratelům.