Ukrajinskému Naftogazu brání v zabavení majetku Gazpromu verdikt soudu

Gazprom

Gazprom Zdroj: profimedia.cz

Ruskému Gazpromu se podařilo pozastavit výkon verdiktu švédského arbitrážního soudu o smlouvách o tranzitu plynu s ukrajinskou státní firmou Naftogaz. Rozhodnutí odvolacího soudu brání Naftogazu, aby se pokusil zabavit majetek Gazpromu mimo Rusko, oznámila ruská společnost. Naftogaz uvádí, že pozastavení je pouze dočasné a že požádal soud o jeho zrušení.

Naftogaz upozornil, že soud rozhodl o pozastavení, aniž by ho vyslechl. Požádal také, aby toto rozhodnutí bylo zrušeno, a očekává, že jeho žádost bude brzy vyslyšena, napsala agentura Reuters.

Spory kolem plynu jsou průvodním jevem zhoršených vztahů mezi Kyjevem a Moskvou po ruské anexi Krymu a vypuknutí povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny. Gazprom a Naftogaz se kvůli svým sporům obrátily na arbitrážní soud ve Stockholmu v červnu 2014. Spory se týkají smluv o dodávkách ruského plynu pro Ukrajinu a tranzitu ruského plynu do Evropy přes území Ukrajiny. Obě smlouvy jsou platné do 31. prosince 2019.

V případu smlouvy o dodávkách arbitrážní soud nařídil Naftogazu doplatit Gazpromu za dodávky. V druhém případě však soud v únoru rozhodl, že Gazprom musí doplatit Naftogazu za tranzit. Po započtení obou závazků Gazprom dluží Naftogazu více než 2,5 miliardy dolarů (54,4 miliardy korun).

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.