Turecko otevírá plynovod TANAP. Do Evropy jím má v budoucnu proudit deset miliard kubíků plynu ročně

plynovod

plynovod Zdroj: profimedia.cz

Jih Evropy je o krok blíž větší diverzifikaci zdrojů plynu. Nový plynovod mezi Ázerbájdžánem a Tureckem, na který má do dvou let navázat evropská část, by měl Evropě zajistit deset miliard metrů krychlových ročně.

Turecko v úterý otevírá plynovod TANAP, kterým bude z Ázerbájdžánu proudit 16 miliard metrů krychlových plynu ročně. Z toho šest miliard metrů krychlových ročně si chce Turecko ponechat pro svůj domácí trh, zbylých deset miliard má ale v budoucnu posílat dál přes Řecko do Itálie. Evropská část plynovodu má být dokončena do začátku roku 2020.

„Na jih Evropy to přinese další zdroj plynu a alespoň částečnou diverzifikaci. Ruský plyn to ale nemůže nahradit, což není ani záměr Evropské unie. Jde navíc o projekt Ázerbájdžánu a Turecka, což je potřeba brát v úvahu,“ připomíná napjaté vztahy EU s Tureckem Lukáš Tichý, koordinátor Centra energetické politiky.

V loňském roce Evropa od Ruska odebrala rekordních 190 miliard metrů krychlových plynu a závislost na Moskvě podle odborníků ještě zvýší plánovaný plynovod Nord Stream 2. Ten má ročně dopravit 55 miliard metrů krychlových ruského plynu přes moře rovnou do Německa a poté dál do Evropy. Začít stavět se má už v červenci a hotový má být podle plánu na konci roku 2019.

Přestože byl loni import ruského plynu rekordní, jeho podíl na celkovém dovozu ze zemí mimo EU meziročně klesl o 2,5 procentního bodu na 37 procent. Stejný podíl podle Evropské komise pocházel z Norska. Podstatnější snížení závislosti na ruském plynu ale naráží na dosavadní infrastrukturní možnosti.

Připravované projekty jsou ale zatím pouze na papíře. V roce 2022 má být otevřen Baltský plynovod, který by měl ročně přivádět deset miliard metrů krychlového plynu z Norska do Dánska a Polska. Evropskému trhu s plynem mají pomoct také nové LNG stanice, jimiž by Írán mohl po roce 2020 každý rok dovážet až 25 miliard krychlových zkapalněného plynu.

A kolem roku 2025 by měl do EU začít proudit také izraelský plyn. „Podmořský plynovod z Izraele a Kypru do Řecka a Itálie by mohl mít kapacitu až dvanáct miliard metrů krychlových za rok", řekl Tichý s tím, že bezpečnost dodávek v Evropě by mělo posílit i chystané Severo-jižní propojení, které má spojit polské a chorvatské LNG stanice.