Unipetrol je plně v rukou PKN Orlen. Valná hromada schválila odkup zbylých akcií

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: Profimedia.cz

Polská skupina PKN Orlen učinila finální krok na cestě k vytěsnění minoritních akcionářů ze své dceřiné společnosti Unipetrol. Odkup posledních akcií schválila valná hromada. Minoritní akcionáři by tak měli dostat 380 korun za akci, což je totožná cena, kterou PKN Orlen jakožto většinový vlastník nabízel už v první vlně odkupu.

Skupina minoritních akcionářů, která drží více než jedno procento, ale nabízenou cenu nepovažuje za adekvátní. „Jsme přesvědčeni, že férová cena je vyšší. Doložíme to znaleckým posudkem.Jejich hodnotu reálně vidím mezi 450 až 500 korunami,“ řekl zástupce skupiny minoritářů Tomáš Hájek, který je připraven na firmu podat žalobu.Z akcionářů, které reprezentuje, se podle něj plánuje přidat k žalobě přesně 200 lidí.Ve shodě s Hájkem bude jednat například také londýnská firma Petrus Advisers.

Podle analytika portálu capitalinked.com Radima Dohnala mají teď minoritní akcionáři minimálně měsíc čas, než budou akcie formálně přepsány na majoritního akcionáře. „Do té doby mohou většinového majitele přesvědčit, že férovější cena je někde jinde.V případě neúspěchu se pak ještě budou moci obrátit na soud, u kterého lze požadovat zvýšení ceny odkoupených akcií i zpětně.Podobný scénář nastal doposud v případě Parama, což je shodou okolností dceřiná společnost Unipetrolu,“ řekl pro E15 Dohnal.

Podle finančního ředitele Unipetrolu Mirosława Kastelika ale návrh PKN Orlen podpořila analýza společnosti EY.Sám Hájek navíc loni v červnu na Twitteru uvedl, že férová cena by podle něho byla 400 korun za akcii. „Cena akcií je adekvátní i vzhledem k tomu, že odkupu předcházela dobrovolná nabídka a že šlo o dlouhodobý a očekávaný proces,“ okomentoval pro E15 analytik J&T banky Petr Sklenář.

Už v únoru dokončila PKN Orlen odkup více než 30 procent akcií minoritářů, když mimo jiné získala zhruba 20 procent od společnosti Paulinino, za níž stojí skupina J&T. Podíl PKN Orlen v Unipetrolu se tak vyšplhal na zhruba 94 procent.

Hodnota akcií firmy se v úterý dopoledne pohybovala kolem 381 korun.Ještě na začátku roku 2017 byla jejich cena pod 200 korunami.