Unipetrol chce vytěsnit minoritní akcionáře, představenstvo svolává valnou hromadu

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: profimedia

Představenstvo petrochemického holdingu Unipetrol svolalo na 28. srpna řádnou valnou hromadu firmy. Tématem bude schválení návrhu na vytěsnění minoritních akcionářů ze strany majoritního vlastníka, polské skupiny PKN Orlen. Unipetrol o tom ve čtvrtek informoval na svém webu.

PKN Orlen letos oznámil, že uspěl se svou nabídkou na odkup menšinových podílů v tuzemské firmě. Podíl PKN v Unipetrolu stoupl na více než 94 procent z dřívějších zhruba 63 procent. V květnu PKN Orlen avizoval, že hodlá od menšinových akcionářů koupit zbývajících 5,97 procenta akcií. Firma uvedla, že za každou akcii nabídne 380 korun, tedy stejnou částku jako při předchozím odkupu. Cílem je stáhnout akcie Unipetrolu z pražské burzy.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Součástí polské skupiny PKN Orlen je společnost od roku 2005.

Zatím poslední valná hromada Unipetrolu se uskutečnila na konci letošního června. Akcionáři na ní po 17hodinovém jednání rozhodli, že Unipetrol nevyplatí dividendu z loňského hospodaření. Analytici to očekávali.

Minoritní akcionáři během červnového jednání řadu hodin kladli otázky a vedení firmy na ně postupně odpovídalo. Mezi nejaktivnější v kladení dotazů, žádostí o vysvětlení a podávání protestů patřili akcionáři jednající ve shodě s Tomášem Hájkem. Ten tvrdí, že zastupuje asi 300 akcionářů dohromady vlastnících zhruba 1,3 procenta akcií společnosti.

V posledních dvou letech Unipetrol dividendu vyplatil. Loni schválila valná hromada firmy dividendu 8,30 korun na akcii, předloni 5,52 korun na akcii. Předtím vyplatil Unipetrol dividendu naposledy za rok 2007.

Čistý zisk Unipetrolu loni stoupl o devět procent na rekordních 8,7 miliardy korun, tržby stouply o 39 procent na 122,5 miliardy korun. Dividenda je však vyplácena z hospodaření akciové společnosti Unipetrol, která je mateřskou společností holdingu. Unipetrol a.s. loni vykázala čistou ztrátu 28,5 milionů korun po předloňském čistém zisku 47 milionů korun.

V první pololetí letošního roku klesl čistý zisk Unipetrolu meziročně o polovinu na 3,2 miliardy korun. Vliv mělo podle firmy pojistné plnění, které vylepšilo výsledky loni. Tržby podniku se snížily o 4,5 procenta na 58,3 miliardy korun. Za samotné druhé čtvrtletí čistý zisk společnosti klesl meziročně téměř o pětinu na 2,9 miliardy korun. Čtvrtletní tržby se proti loňsku téměř nezměnily, firma utržila 31,1 miliardy korun.