Unipetrol odchází z hlavního trhu pražské burzy. Akcie budou vyřazeny na konci září

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: Profimedia.cz

Akcie petrochemického holdingu Unipetrol budou s účinností od 26. září vyřazeny z obchodování na hlavním trhu pražské burzy. Důvodem je rozhodnutí valné hromady společnosti o nuceném přechodu akcií na hlavního akcionáře, tedy takzvaném vytěsnění akcionářů, informovala Burza cenných papírů Praha.

Valná hromada Unipetrolu schválila vytěsnění zbylých minoritních akcionářů firmy 28. srpna. Návrh podal majoritní vlastník, polská skupina PKN Orlen. Cílem firmy bylo právě stažení akcií Unipetrolu z pražské burzy.

Polská skupina v Unipetrolu před valnou hromadou vlastnila více než 94 procent akcií. V květnu oznámila, že hodlá od menšinových akcionářů koupit zbývajících 5,97 procenta akcií. Firma uvedla, že za každou akcii nabídne 380 korun, tedy stejnou částku jako při předchozím odkupu. Část minoritních akcionářů s nabízenou cenou 380 korun za akcii nesouhlasila.

Vývoj akcií Unipetrolu v posledním roce:Unipetrol Chart

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Součástí PKN Orlen je společnost od roku 2005. Čistý zisk Unipetrolu loni stoupl o devět procent na rekordních 8,7 miliardy korun, tržby stouply o 39 procent na 122,5 miliardy korun.