Unipetrol po loňské ztrátě dosáhl zisku 2,8 miliardy

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: ctk

Unipetrol,ropa
Petrochemický holding Unipetrol očekává ve třetímčtvrtletí provozní ztrátu, která by mohla částečně smazat provozní zisk z předchozího období
3
Fotogalerie

Petrochemický holding Unipetrol dosáhl za první čtvrtletí letošního roku čistého zisku 2,8 miliardy korun. Loni za stejné období vykázal ztrátu 25 milionů korun. Tržby vzrostly meziročně o více než dvě třetiny na 29,9 miliardy korun, informovala dnes firma. Analytiky zlepšení nepřekvapilo, příznivá situace podle nich vydrží i po zbytek roku. Za celý loňský rok činil čistý zisku Unipetrolu rekordních 7,98 miliardy korun.

Podle firmy je hlavním důvodem meziročního obratu v prvním čtvrtletí obnovení výroby v etylenové jednotce v Litvínově. Tržby tak meziročně stouply o více než dvě třetiny. Holding také zaúčtoval miliardu korun jako pojistné plnění za ušlý zisk a škody, které loni způsobila havárie krakovací jednotky v rafinerii Unipetrolu v Kralupech nad Vltavou.

"Výsledky jsou podle očekávání silné. Reportovaná EBITDA (provozní zisk 3,6 miliardy korun) je jednou z nejvyšších v historii," sdělil analytik J&T Banky Bohumil Trampota. "První kvartál byl na provozní úrovni srovnatelný se čtvrtým čtvrtletím 2016 - nejlepším čtvrtletím loňského roku," uvedl nezávislý analytik Petr Hlinomaz.

Pozitivně analytici hodnotili také středeční oznámení firmy o návrhu na výplatu dividendy 8,30 koruny na akcii. Celkem by tak bylo akcionářům vyplaceno 1,5 miliardy. Dividenda ale mohla být podle analytiků vyšší. Finanční ředitel Unipetrolu Miroslaw Kastelik na dnešní tiskové konferenci uvedl, že vedení firmy bralo při stanovování navrhované dividendy za loňský rok v potaz mimo jiné budoucí investice společnosti.

"Rozhodli jsme se, že výplata takové dividendy je odpovídající. Když se budeme někde pohybovat mezi tím, co předpokládali analytici, a tím, co si firma vůbec může dovolit, tak je to vyvážené řešení," řekl Kastelik. Loni schválila valná hromada firmy dividendu 5,52 Kč na akcii. Předtím vyplatila společnost dividendu naposledy za rok 2007. Valná hromada Unipetrolu se bude konat zřejmě v červnu.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. PKN drží v Unipetrolu 63procentní podíl. Dalších zhruba 20 procent akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T.

Čtvrtletní zisk PKN, majitele Unipetrolu, vzrostl o 470 procent

Čistý zisk největší polské rafinérské společnosti PKN Orlen v prvním čtvrtletí vzrostl na 1,92 miliardy zlotých (12,2 miliardy korun) z 337 milionů zlotých před rokem. To je nárůst o 470 procent. Informovala o tom dnes agentura Reuters. PKN je majitelem českého Unipetrolu.

Výsledky PKN byly zhruba v souladu s očekáváním analytiků. K růstu čtvrtletního zisku přispěl mimo jiné příznivý vývoj prodeje pohonných hmot a cen ropy.

Firma dnes rovněž uvedla, že v letošním roce hodlá zvýšit investice na 5,5 miliardy zlotých (zhruba 35 miliard korun) z loňského objemu 4,7 miliardy zlotých.