Úřady: I v insolvenci musí OKD zabezpečit doly a platit za těžbu

OKD

OKD Zdroj: CTK

Černouhelná společnost OKD musí i po případném vyhlášení insolvence dál zabezpečovat své doly proti haváriím, odvádět platby za vytěžené uhlí a provádět rekultivace. Pokud by za uhlí neplatila, mohl by jí stát odebrat dobývací prostor. Vyplývá to z materiálu, který pro vládu na pokyn ministerstva průmyslu a obchodu vypracoval Český báňský úřad.

Černouhelná společnost OKD musí i po případném vyhlášení insolvence dál zabezpečovat své doly proti haváriím, odvádět platby za vytěžené uhlí a provádět rekultivace. Pokud by za uhlí neplatila, mohl by jí stát odebrat dobývací prostor. Vyplývá to z materiálu, který pro vládu na pokyn ministerstva průmyslu a obchodu vypracoval Český báňský úřad. K případnému prodeji firmy i s doly je potřeba souhlas báňské správy, píše se v dokumentu. OKD na sebe podala insolvenční návrh v úterý, ostravský krajský soud o něm zatím nerozhodl.

Povinnosti OKD vyplývají podle báňské správy z horního zákona a navazujících předpisů. „Mezi zásadní povinnosti patří předcházení nebezpečným stavům a haváriím, platba úhrad z dobývacích prostorů a vydobytých nerostů, povinnost provést zajištění dolů nebo jejich likvidaci při přerušení nebo ukončení dobývání, provést sanace a rekultivace těžbou zasažených území, nahradit škody způsobené svou hornickou činností,“ uvedl báňský úřad.

Poslední peníze na sanace a důlní škody

Podle něj činí k poslednímu březnu aktuální stav finančních rezerv společnosti OKD na sanace a rekultivace cca 267 milionů korun a na důlní škody zhruba 256 milionů korun. Tyto finanční prostředky jsou uloženy na vázaných účtech a nepodléhají insolvenčnímu řízení, napsali do zprávy pro vládu pracovníci úřadu.

Shrnuli, že od roku 1991 do konce loňského roku dosáhly celkové náklady na sanace a rekultivace a důlní škody 10,425 miliardy korun, z toho 6,703 miliardy korun na důlní škody a 3,722 miliardy korun na sanace a rekultivace.

Báňská správa může podle dokumentu pro vládu vynucovat povinnosti OKD pokutami. Pokud by firma neplatila za dobývací prostor a vytěžené uhlí, mohly by úřady firmě dobývací prostor odebrat.

Chybějící finance mohou ohrozit stav dolů

Báňský úřad v materiálu upozornil, že pokud by firma přestala své doly zabezpečovat proti haváriím, může v nich už po několika dnech vzniknout výbušná atmosféra a také se mohou postupně zatápět. „V takovém případě je reálné riziko ohrožení životního prostředí. Situace by musela být řešena postupem podle zákona o krizovém řízení,“ uvedl báňský úřad.

Pokud by se insolvenční správce rozhodl pro prodej OKD i s doly a dobývacími právy, musí s převodem dobývacího prostoru vyslovit předchozí souhlas obvodní báňský úřad. Vydá ho, pokud bude kupec dolů schopen plnit povinnosti podle horního zákona a další legislativy, napsal báňský úřad.

Společnost OKD, jejímž majitelem je NWR, se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je ztrátová. Podnik, který včetně dodavatelských firem dává práci zhruba 12 500 lidí, dluží podle insolvenčního návrhu více než 17 miliard korun, jeho majetek přitom nedosahuje ani sedmi miliard. Pokud by OKD nevyplácela mzdy a odstupné, převzal by to podle zákona stát, řekl dnes ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj firmě dojdou peníze nejspíš už v červnu.