USA po zrušení zákazu vyváží ropu do celého světa, zvyšují tlak v Evropě

Tanker v Severním moři, ilustrační foto

Tanker v Severním moři, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Pouhé tři měsíce od zrušení amerického zákazu vyvážet ropu již surovina proudí ze Spojených států takřka do všech koutů světa. Celkově je sice tento export stále nízký, už má ale schopnost znatelně ovlivňovat globální trh s touto strategickou surovinou, napsala agentura Bloomberg.

Vývoz americké ropy do zámoří začal na počátku ledna vypravením menšího nákladu na tankeru Theo T do Evropy a od té doby nabral na rychlosti. K nezávislým obchodníkům, jako je Vitol Group nebo Trafigura, se ve vývozu ropy z USA připojily ropné koncerny jako je Exxon Mobil nebo čínská společnost China Petroleum and Chemical Corporation. Dodávky směřují do Francie, Německa, Nizozemska, Izraele, Číny a Panamy a podle obchodníků brzy zamíří i do dalších míst světa, jakmile se do vývozu zapojí přístavy na západním pobřeží USA.

Rostoucí objemy exportu z USA nyní „děsí trhy“, uvedla analytička konzultační společnosti Energy Aspects Amrita Senová. Na americkém trhu vývoz zmírní vysoké přebytky a sníží rekordní zásoby, přetlak by se však mohl přesunout do Evropy a Středomoří. Tato oblast přitom už nyní pociťuje zvýšené dodávky ze Severního moře a chystá se na nástup prvních dodávek íránské ropy od roku 2012.

Ceny ropy WTIGraphical visualization of market data.

Spojené státy v dohledné budoucnosti zůstanou relativně malým vývozcem ve srovnání se Saúdskou Arábií, Irákem, Mexikem nebo Ruskem, dodávky americké ropy ale rychle narůstají. Přední provozovatel amerických ropných terminálů Enterprise Products Partners tento měsíc uvedl, že jen on sám by měl zajistit v prvním čtvrtletí vývoz ropy v objemu kolem 165 tisíc barelů denně, což je meziroční nárůst o 28 procent.

Lepší vyhlídky oboru

Spojené státy zavedly zákaz vývozu po ropné krizi let 1973-1974. Před jeho prosincovým zrušením vyvážely až půl milionu barelů denně, zejména z Aljašky a několika dalších míst, kde to federální vláda povolovala, hlavně do Kanady.

Zrušení zákazu by v dlouhodobějším horizontu mělo zajistit lepší perspektivy americkým těžařům ropy z břidlicových ložisek a dá Spojeným státům větší vliv na světovém energetickém trhu. Spojené státy v současnosti těží zhruba 9,2 milionu barelů ropy denně, z toho asi polovina pochází z břidlicových ložisek. Do USA se dováží dalších zhruba sedm milionů barelů denně.

Kolísání kvůli břidlicím

Těžba ropy v USA obnovila v roce 2009 růst po téměř čtvrtstoletí poklesu a do roku 2014 se zvyšovala rekordními tempy kolem 15 procent ročně. O prudký nárůst produkce ropy v USA se zasloužil nástup technologií dobývání ropy z břidlicových zdrojů.

Prudký pokles světových cen, k němuž nárůst těžby v USA významně přispěl, by měl těžbu v USA letos a příští rok snížit. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ale v lednu předpověděla, že produkce v USA začne znovu růst a v roce 2021 dosáhne rekordního maxima více než 14 milionů barelů denně. Tím by podstatně překonala nynější těžbu největších světových producentů Ruska a Saúdská Arábie, jejichž těžba se pohybuje nad deseti miliony barelů denně.