Ušetřit za energie lze i bez velkých vstupních investic. Pomoci mohou žárovky i spotřebiče

Rostoucí ceny nutí lidi přemýšlet o tom, jak mohou v bytech a domech ušetřit náklady za energie. Pád Bohemia Energy zároveň ukázal, že alternativní dodavatelé energií nejsou tím nejjistějším způsobem, jak ulevit finančnímu rozpočtu, ale naopak mohou ve výsledku čerpání elektřiny a plynu značně podražit. Existují ovšem i další způsoby, jak účet za energie snížit, a to i bez podpisu smlouvy. 

Ačkoliv se v tomto ohledu nejčastěji skloňuje instalace solárních panelů na střechu domu, ušetřit lze i bez vysoké vstupní investice. Drobné změny jako výměna žárovek, vypínání počítačů a konzolí na noc či umístění lednice na chladné místo může být v peněženkách znát. 

Pokud ovšem je záměrem ušetřit větší částky než jednotky tisíc, je potřeba se zaměřit na investice, které slibují návratnost v řádu několik let. Příkladem může být výměna oken, přes které uniká z domů i bytů většina energie v řádech tisíců. Na tento krok je také možné získat dotaci od státu, výslednou návratnost to tak urychlí. 

Pokud se chcete dozvědět konkrétní příklady, podívejte se na video, které vzniklo ve  spolupráci s distribuční společnosti EG.D.