Útlum výroby. Automobilka PSA chce dál snižovat produkci ve Francii

Peugeot

Peugeot Zdroj: ctk

Firma PSA chce do konce příštího roku zastavit ztráty, které se pohybují kolem 200 milionů eur měsíčně, a do roku 2015 plánuje návrat k zisku. PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. Firma působí také v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën jedná o dalším snižování výroby ve Francii. Uvedl to dnes podle agentury Reuters generální ředitel společnosti Philippe Varin na frankfurtském autosalonu. Firma již loni oznámila, že ve Francii propustí zhruba 8000 zaměstnanců a uzavře továrnu v Aulnay-sous-Bois na severním předměstí Paříže.

Podrobnosti o dalším snižování produkce automobilka podle Varina zveřejní teprve poté, co o nich informuje odbory. PSA patří mezi podniky, na které měl největší dopad kolaps evropského automobilového trhu. Celosvětový prodej automobilky se loni kvůli slabé poptávce v Evropě propadl o 16,5 procenta na 2,97 milionu vozů.

Automobilový trh v Evropě se dostal pod silný tlak kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. Evropští spotřebitelé kvůli stoupající nezaměstnanosti omezili nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. Poradenská společnost PricewaterhouseCoopers nicméně minulý měsíc uvedla, že evropský automobilový trh již dosáhl svého dna a v příštích letech bude pomalu oživovat.