V Boleslavi vznikne rozvojový fond, automobilka ho podpoří 750 miliony

Náměstí v Mladé Boleslavi

Náměstí v Mladé Boleslavi Zdroj: profimedia

Mladá Boleslav se Škodou Auto založí rozvojový fond, do kterého automobilka do roku 2020 přispěje zhruba 750 milionů korun. Založení fondu nabídla městu firma v rámci odkupu lukrativních pozemků na třídě Václava Klementa. Škoda navrhuje investice do sociální oblasti, zdravotnictví, volnočasových aktivit, veřejných prostranství, bydlení, bezpečnosti, dopravy a školství, řekl dnes primátor Raduan Nwelati (ODS).

Mladoboleslavští zastupitelé schválili prodej pozemků na svém čtvrtečním zasedání. Škoda Auto za ně zaplatí 146 milionů korun, plánuje na nich vybudovat polikliniku. O pozemky projevily zájem také další tři firmy, nejvyšší nabídku z nich podala firma Rezidence Jičínská, která by za pozemky zaplatila 168 milionů. Dalších 34 milionů korun by město obdrželo převodem deseti bytů a jednoho nebytového prostoru do svého majetku.

Primátor uvedl, že Škoda sice nenabídla nejvyšší platbu za samotné pozemky, celková nabídka včetně benefitů je ale nejvyšší ze všech. "Nabídka (Škody Auto) je velmi velkorysá, velmi výrazně převýšila všechny ostatní nabídky. Myslím si, že je dobře, že zastupitelé prodej schválili Škodě Auto," řekl Nwelati.

Témata, která chce Škoda prostřednictvím fondu financovat, jsou podle primátora pro město zajímavá. "Budeme velmi rádi, že budeme moci využívat zhruba 750 milionů do těchto oblastí. Jednání se Škodou bylo velmi konstruktivní, bavili jsme se i o detailech, jakým způsobem zlepšovat prostředí," řekl Nwelati.

Firma se chce ve spolupráci s městem zaměřit také na zahraniční dělníky, kteří sem jezdí za prací. "Budeme se snažit nabízet takové podmínky, aby se tady mohli dělníci usadit včetně svých rodin, vychovávat tady děti a aby to nebyli jen dělníci, kteří přicházejí bez rodin a sami. Pokud je rodina celá, tak funguje úplně jinak, než když je tady dělník sám," podotkl Nwelati.

Prodané pozemky leží proti automobilce Škoda, blízko obchvatu a přivaděči k dálnici na Prahu. Pozemky jsou nevyužité, jiné podobné volné plochy už na sídlišti nejsou.