V Česku je již více než sto stanic se stlačeným zemním plynem

Čerpání CNG

Čerpání CNG Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

V Česku je již více než sto stanic pro auta na stlačený zemní plyn (CNG). Informoval o tom Český plynárenský svaz (ČPS). Uvedl, že od začátku roku přibylo 31 nových veřejných CNG stanic, o pět více než loni za celý rok. Podle plynařů má počet CNG stanic růst v tuzemsku i v dalších letech.

V Česku je nyní přes sedm tisíc čerpacích stanic, veřejně přístupných je asi 3800. Drtivá většina z nich nabízí tradiční paliva, tj. benzin a naftu. „Rádi bychom, aby během příštích pěti let přibylo v Česku více než sto dalších CNG stanic,“ uvedl dnes místopředseda Rady ČPS Jiří Šimek. Podotkl, že v roce 2030 by pak mohli čeští motoristé tankovat CNG až v 300 stanicích. S rozšiřováním CNG stanic v tomto duchu počítá i Národní plán čisté mobility, který minulý týden schválila vláda.

Výhodnost CNG proti tradičním pohonným hmotám podporuje mimo jiné spotřební daň. Ta od 1. ledna letošního roku do konce roku 2017 činí u CNG 0,72 Kč za metr krychlový. U tradičních paliv to je 12,84 Kč na litr benzinu a 10,95 Kč na litr nafty.

Šimek řekl, že kromě stanic na CNG by v Česku na přelomu let 2016 a 2017 mohly vzniknout také první stanice na zkapalněný zemní plyn LNG, který je podle něj vhodný hlavně pro nákladní kamionovou dopravu. „Myslíme si, že v roce 2020 bude v České republice kolem pěti až deseti LNG stanic. Záleží to na podpoře státu a taky na zájmu dopravců, kteří budou ochotni na toto palivo přestoupit,“ uvedl Šimek. Výhoda LNG podle něj je zejména ve velmi malém objemu pro uchování energie.

Český plynárenský svaz je sdružení firem a odborníků působících v plynárenství a souvisejících oborech. Sdružuje asi 100 odborných sdružení a firem působících v plynárenství.