V Česku se letos prodá rekordní počet aut, první čtyři místa obsadily modely Škody

Škoda Octavia Scout

Škoda Octavia Scout Zdroj: ctk

Škoda Octavia RS Combi 2.0 TDI DSG
Člen představenstva Škoda Auto za technický vývoj Frank Welsch představil na 84. mezinárodním autosalonu v Ženevě ve světové premiéře nový vůz Škoda Octavia Combi Scout.
Škoda Rapid Spaceback
Škoda Rapid
Škoda Fabia RS
22
Fotogalerie

Za celý letošní rok by se mělo v Česku prodat 255 tisíc až 266 tisís osobních automobilů, předpovídá studie poradenské společnosti PriceWaterhouseCoopers. To by bylo o zhruba 30 tisíc vozů více než v loňském rekordním roce. S těmito odhady souhlasí i zástupci dovozců automobilů. Cestu k rekordu předznamenaly už údaje o registracích aut za leden až září.

V září firmy a domácnosti koupili bezmála 20 tisíc osobních vozů. Za prvních devět měsíců letošního roku to bylo 192 714 aut. Ve srovnání s loňskem to je o 12,69 procenta více a zároveň letošní prodeje už překonaly čísla za celý rok 2014.

Za rekordní odbyt může obnovování firemní flotil, tvrdí experti. „Pomáhá také růst ekonomiky. Ten by měl pokračovat i příští rok. Proto by prodej nových aut mohl vzrůst o dalších deset procent,“ uvádí Vojtěch Opleštil z PwC.

Nejprodávanějším vozem je letos Škoda Octavia s 21 tisíci prodanými kusy. Následují ji modely Fabia, Rapid a Superb. Teprve na pátém místě skončila model s 5743 prodanými vozy. Pořád platí, že nejvíce se prodávají vozy patřící do segmentu nižší střední třídy, které tvoří pětinu všech prodaných vozů. Na druhém místě jsou malé vozy s podílem 19,82 procenta.

Ve značkách vítězí Škoda s 61 tisíc prodanými vozy, která si z českého trhu dokázala utrhnout 31,7 procenta. Následují značky Volkswagen, Hyundai, Ford a Dacia.

Stejným tempem jako prodej nových aut roste letos také byznys autobazarů. Ojetých aut se prodalo 316 tisíc, což je o 11 procent více než loni. Jenže polovina z nich je starší než deset let. I proto se v Česku nedaří snížit průměrné staří osobních aut, které činí přes 14 let.

A dvanáctiprocentním růstem se Česko vyrovná Španělsku, Maďarsku či Švédsku. Rychleji rostou trhy pobaltských státech či Irsku, kde meziroční prodej vzrostl o více než 20 procent.