V Dukovanech střídá jedna odstávka druhou

Dukovany

Dukovany Zdroj: profimedia.cz

Neplánovaná odstávka čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Dukovany skončí po devíti dnech v sobotu. Na ni od neděle naváže další neplánovaná odstávka, která se týká bloku číslo tři. Třetí blok bude odpojen od sítě zřejmě 20 dnů. Důvodem jsou v obou případech kontroly potrubí sekundární části parogenerátoru, o nichž firma ČEZ informovala minulý týden. Vyplývá to z údajů, které  poskytl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk a které firma ČEZ zveřejnila na webu.

Elektrárna Dukovany má čtyři reaktorové bloky. Výroba elektřiny v je tam teď poloviční, protože od 9. března je v elektrárně plánovaná odstávka bloku číslo dvě. Skončit by měla v první polovině května.

Firma ČEZ minulý týden uvedla, že k preventivním kontrolám potrubí na sekundární části parogenerátoru přistupuje na základě prověrky v bloku číslo dvě, která byla nově provedena ultrazvukovou metodou s velmi vysokou citlivostí. U posledního dukovanského bloku číslo jedna elektrárna tyto diagnostické práce spojí s plánovanou odstávkou na výměnu paliva, jež má být zahájena příští měsíc.