V Dukovanech začala odstávka třetího bloku

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: ctk

V Jaderné elektrárně Dukovany dnes začala plánovaná odstávka třetího výrobního bloku. Energetici při ní vymění část jaderného paliva a provedou revize. Jeden ze čtyř dukovanských reaktorů bude mimo provoz zhruba měsíc.

„Při první letošní odstávce bude v reaktoru vyměněna pětina z 349 palivových a regulačních kazet a dojde také k revizím výrobních a bezpečnostních zařízení podle dlouhodobého, předem připraveného harmonogramu,“ uvedl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Třetí dukovanský blok má od roku 2009 výkon 500 megawattů (MW), jeho zvýšení z projektovaných 440 MW umožnila rozsáhlá modernizace výrobních zařízení. Obnova systémů ale ještě neskončila. Během nynější odstávky bude pokračovat zlepšování systému kontroly a řízení.

Starší ze dvou českých atomových elektráren byla i v minulém roce největším domácím zdrojem elektřiny. Výroba se meziročně zvýšila o 1,3 procenta na 14,369 terawatthodin. Byl to druhý nejlepší výkon v téměř sedmadvacetileté historii Dukovan.

Temelínská jaderná elektrárna, jejíž dva výrobní bloky loni vyrobily rekordních 13,91 terawatthodin, plánuje letos dvě odstávky na výměnu paliva. První začne začátkem května, druhá v závěru července. Trvat budou přes sto dnů.