V Koreji vypadl další jaderný reaktor, sílí strach z bezpečnosti

jaderná elektrárna (ilustrační foto)

jaderná elektrárna (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Reaktor v jedné z největších jihokorejských jaderných elektráren ve středu přestal fungovat a zatím není jasná ani příčina ani kdy bude jeho činnost obnovena. Případ se stal v době, kdy v zemi sílí obavy veřejnosti o bezpečnost jaderné energetiky.

Reaktor je jedním ze šesti v komplexu Jongkwang na jihozápadě země, řekl mluvčí společnosti Korea Hydro and Power. „Příčina výpadku zatím není známá a pokračuje vyšetřování. Nevíme, kdy obnoví provoz,“ dodal mluvčí s tím, že nebyly zjištěny žádné známky úniku radioaktivity.

Jižní Korea má 23 reaktorů, které mají zajišťovat více než 30 procent energetických potřeb země. Tento sektor ale v současnosti prochází krizí důvěry po sérii výpadků a po skandálu týkajícího se součástek s falešnými bezpečnostními certifikáty. Po středečním výpadku je nyní mimo provoz sedm reaktorů.

To vše dál podkopává důvěru veřejnosti v jadernou energetiku, kterou otřásla už nehoda japonské jaderné elektrárny Fukušima po zemětřesení v březnu 2011. Navzdory těmto obavám ale jihokorejská vláda hodlá pokračovat v programu jaderné energetiky a do roku 2030 chce postavit dalších 16 reaktorů.