V Kovosvitu se neshodnou, zda je podnik v úpadku. Obchodním partnerům ale dluží dál

Kovosvit MAS

Kovosvit MAS Zdroj: Kovosvit MAS via Facebook

Jihočeský výrobce obráběcích strojů Kovosvit MAS hraje o přežití. Na začátku dubna jedna z koncernových firem podala svůj návrh na insolvenci a tento týden jej vzala zpět. Zároveň ve skupině iniciativu převzal jeden z akcionářů, slovenský podnikatel, který je absolventem moskevské diplomatické akademie MGIMO.

Koncern ze Sezimova Ústí sestává z celkem tří společností, které jsou personálně i majetkově propojené. Deník N na začátku tohoto týdne napsal, že insolvenci na sebe podala firma Kovosvit MAS Management, která podle informací v insolvenčním rejstříku fabrice zajišťuje služby z oblasti IT, účetnictví a podobně. V dalších dvou firmách koncernu – ve výrobci obráběcích strojů a ve slévárně – má rovněž podíl.

Návrh na insolvenci za firmu formálně řešila členka správní rady firmy Kovosvit MAS Management a zároveň akcionářka zbylých dvou firem Larisa Táborová, která k právnímu úkonu zmocnila právníka Jana Maška. 

Tento týden ale jediní akcionáři společnosti Kovosvit MAS Management Michal Valent a Gergely Vesszos z Maďarska jednak odvolali Táborovou ze správní rady firmy a jednak vzali zpět návrh na insolvenci, a to kvůli formálním nedostatkům dokumentu.

„Dlužník návrh podal prostřednictvím právního zástupce. Plná moc ale není připojena podpisem zmocněného právního zástupce. To znamená, že nejde o řádnou plnou moc,“ píše se v dokumentu, který má e15 k dispozici a který podepsal právě Valent. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!