V OKD začíná boj o pohledávky, část dodavatelů dostane zaplaceno v uhlí

Důl Darkov

Důl Darkov Zdroj: ctk

Důl Frenštát
Důl Frenštát
Důl Frenštát
Důl Frenštát
Důl Frenštát
16
Fotogalerie
Předluženému těžaři OKD, který prochází insolvencí, rychle dochází hotovost. O desítky milionů korun přitom firma přijde kvůli nedávným rozhodnutím insolvenčního soudu. Pět věřitelů OKD, kteří zároveň od těžaře kupují uhlí, nebude muset za část dodaného uhlí zaplatit.

Dlužné částky si podle soudu mohou firmy započítat vůči fakturám, které jim OKD před vyhlášením insolvence neuhradily za materiál a zařízení potřebná k těžbě. Proti zápočtům se ohradil insolvenční správce OKD Lee Louda.

Zelenou k zápočtu dostaly od ostravského krajského soudu společnosti ArcelorMittal, Metalimex, Green Gas DPB, AWT a Veolia Průmyslové služby. V návrhu na jmenování prozatímního věřitelského výboru Louda soudu napsal, že zápočet pohledávek má být podle insolvenčního zákona výjimečný krok. Navíc v případě OKD ho soud povolil finančně silným firmám a podle Loudy není v souladu se zájmem všech věřitelů.

„Závazky vzniklé před úpadkem se během insolvenčního řízení neplatí, protože se přihlašují. Naopak pohledávky OKD vůči zákazníkům jsou součástí majetkové podstaty a jejich inkaso významně přispívá k provozu dlužníkova podniku,“ vysvětluje Louda. Soud jmenovaným firmám povolil také zápočet pohledávek, které vzniknou v budoucnu. „Vytváří se tím skupina privilegovaných věřitelů,“ dodává Louda. Ostatní věřitelé budou muset na úhradu přihlášených pohledávek počkat až do skončení insolvenčního řízení.

Soud ve všech pěti případech uvedl, že jde o firmy, které poskytují OKD strategické dodávky a služby, bez nichž by těžař nemohl dál dlouhodobě fungovat. Proto je zápočet pohledávek i v zájmu ostatních věřitelů, kterým se pokračováním těžby zvyšuje šance, že se dostanou ke svým penězům.

„V případě, že soud obdrží další návrhy na započtení, bude se muset s argumentací insolvenčního správce vypořádat,“ říká Lucie Olšarová, mluvčí Krajského soudu v Ostravě. Šanci bude mít už brzy, protože minulý týden o zápočet pohledávek požádala firma Bohemiacoal.

Galerie: OKD patří zakonzervovaný důl Frenštát

Vedení OKD nyní ve spolupráci s Loudou verdikty soudu prověřuje. „Následně připravíme odvolání,“ tvrdí mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Na to dal soud těžaři patnáct dnů od vydání každého z předběžných opatření.

Dodavatelé, kterým soud započtení pohledávek povolil, se k předběžným opatřením nechtějí vyjadřovat. ArcelorMittal a AWT tvrdí, že se všemi kroky snaží podpořit zachování provozu OKD. Na rozdíl od ostatních čtyř zvýhodněných dodavatelů však ArcelorMittal zatím pohledávky za OKD řádně nepřihlásil. Celkem soud registruje 156 přihlášených pohledávek.